Anumite medicamente pentru tensiune ar putea creşte riscul apariţiei cancerului la sân

593

Medicamentele care blochează canalele de calciu folosite în tratarea pacienţilor care suferă de hipertensiune ar putea creşte riscul apariţiei cancerului mamar, susţin cercetătorii americani, informează Live Science.

Rezultatele studiului efectuat de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Cancer Fred Hutchinson din Seattle au descoperit că femeile care consumau acest tip de medicament de mai mult de 10 ani aveau un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta tumori la nivelul sânilor, decât cele care au folosit alte tipuri de medicamente sau nu au folosit deloc.

Cercetătorii nu au descoperit vreo legătură între riscul crescut de dezvoltare a cancerului la sân şi alte tipuri de medicamente pentru tratarea hipertensiunii, precum betablocantele sau diureticele.

Coordonatorul studiului, dr. Christopher Li, epidemiolog şi cercetător în oncologie mamară, a declarat că este nevoie de studii care să confirme rezultatele obţinute înainte de orice recomandare. În plus, el a adăugat că „oamenii nu ar trebui, sub nicio formă, să înceteze să îşi ia medicamentele", citează Live Science.

Studiile anterioare au sugerat o legătură între medicamentele care blochează canalele de calciu şi creşterea riscului de dezvoltare a cancerului la sân, susţine în editorialul care însoţeşte studiul dr. Patricia Coogan, profesor de epidemiologie la Universitatea din Boston. La aceste cercetări, însă, nu au participat suficienţi pacienţi şi nici nu a fost studiată utilizarea pe termen lung a medicamentelor pentru hipertensiune, a adăugat dr. Coogan. Deşi studiul sugerează o legătură între acest tip de medicamente şi riscul de dezvoltare a cancerului, acesta nu dovedeşte existenţa unei relaţiii de tip cauză-efect între cele două componente. De aceea, dr. Coogan le sfătuieşte pe femeile care iau aceste medicamente să nu se impacienteze, citează sursa.

La cercetare au participat 1.900 de femei diagnosticate cu cancer mamar şi 850 de femei care nu sufereau de această boală. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Journal of the American Medical Association.