Adrian Năstase pe prima pagină în presa internaţională

57

Din Statele Unite până în Rusia, cele mai importante site-uri de ştiri au avut azi pe prima pagină articole despre tentativa de suicid a fostului premier Adrian Năstase.

Deutsche Welle scrie despre condamnarea lui Năstase ca fiind o piatră de temelie pentru sistemul judiciar românesc. SunTimes completează ideea menţionând un raport din 2011, Transparency International, conform căruia România este una dintre cele mai corupte ţări din UE.

SunTimes mai adaugă că în acest fel Năstase, în vârstă de 61 de ani, va intra în cartea recordurilor a României, fiind după Nicolae Ceauşescu, cel mai în vârstă politician care să meargă la închisoare, de la căderea comunismului în 1989.

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii", în care este acuzat de strângere ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie din partea PSD. El urma să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Agenţia franceză AFP face o comparaţie între Năstase şi fostul preşedinte al Consiliului italian Bettino Craxi, condamnat definitiv la închisoare în anii '90 în diferite dosare, dar care a părăsit Italia pentru a nu-şi ispăşi pedeapsa. Agenţia subliniază, de asemenea, că foarte puţini şefi de guvern au fost condamnaţi la închisoare cu executare în Europa pentru fapte de corupţie.

NYTimes apreciază că decizia Curţii Supreme a „şocat România, o ţară săracă unde mulţi credeau că politicienii sunt deasupra legii." Agenţia Associated Press consideră că acest proces este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut României să combată corupţia endemică.

Reuters subliniază că eşecul de a combate corupţia în România şi Bulgaria, cele mai noi şi cele mai sărace state membre UE, a împiedicat accesul lor la spaţiul Schengen.

CNN, BBC, Huffington Post şi site-ul rusesc RiaNovosti, au preluat şi ei incidentul, cu relatări mai mult sau mai puţin detaliate.