Studiu: Copiii care nu au voie să se uite la TV sunt mai sedentari

229

Copiii ai căror părinţi nu le permit să se uite la televizor sunt mai sedentari. Ei practică, în medie, de 6 ori mai puţine activităţi fizice pe zi. Aceasta este concluzia surprinzătoare a unui studiu care sugerează că vizionarea programelor TV îi încurajează pe micuţi să meargă afară şi să se joace.

Circa 500 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani au fost monitorizaţi pe tot parcursul unei zile cu un dispozitiv de măsurare a nivelurilor de activitate fizică – accelerometru – fixat pe șold.

Cercetătorii au descoperit că media activităţii fizice la copii a fost de 20 de minute pe zi. Genul de mișcare a variat de la activităţi „moderate până la cele viguroase" de la urcarea scărilor în ritm alert, până la jocuri sportive. Potrivit studiului, fetele au fost semnificativ mai puţin active decât băieţii, iar copiii ai căror părinţi sunt mai în vârstă au fost, în medie, mult mai sedentari decât ceilalţi.

Rezultatele studiului i-au surprins pe cercetători, care se așteptau la o descoperire inversă. De altfel, studii anterioare suţin existenţa unui impact negativ al televizorului în viaţa copiilor.

De exemplu, Dr. Aric Sigman avertizează că părinţii care folosesc tehnologia pe post de dădacă îşi condamnă copiii la o viaţă marcată de probleme de sănătate. El sugerează ca televizorul să fie interzis pentru copii mici şi sever reglementat pentru tineri.

Urmărirea programelor de televiziune influenţează negativ comunicarea dintre părinţi şi copii şi, totodată, poate să aibă un impact negativ asupra capacităţilor copiilor de a vorbi şi de a scrie, susţine alt studiu.

Un consum excesiv de programe TV de către copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani creşte cu 10% riscul respingerii lor în grupurile de aceeaşi vârstă, le diminuează şansele de a obţine rezultate bune la matematică şi aduce o scădere cu 13% a activităţii fizice în week-end. Aceşti copii consumă mai multe băuturi carbogazoase şi au parte de o creştere cu 5% a indicelui masei corporale în 10 ani, este concluzia unei alte cercetări.

În plus, copiii care văd la televizor reclame pentru mâncare nesănătoasă comportă un risc sporit de a dori să mănânce alimente cu nivel ridicat de zahăr sau de grăsime, comparativ cu aceia care nu văd reclame de acest gen.

„Nu suntem în totalitate siguri ce reprezintă acest rezultat,” a declarat dr. Mark Pearce de la Universitatea Newcastle, potrivit The Telegraph. El a punctat însă două posibile explicaţii. Poate că părinţii care nu-și lasă copiii la televizor îi îndeamnă mai degrabă să își facă temele sau să citească. O altă explicaţie ar putea fi că, atunci când se uită la televizor, copiii urmăresc programe cu un conţinut sportiv.