Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, cele mai corupte ţări din lume

30

Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute ca cele mai corupte ţări din lume, iar Danemarca şi Noua Zeelandă, ca cele mai puţin corupte, după cum reiese din Indexul Transparency International (IT) din 2013.

Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute ca fiind cele mai corupte ţări din lume, iar Danemarca şi Noua Zeelandă, ca fiind cele mai puţin corupte, după cum reiese din Indexul Transparency International (IT) din 2013.

Potrivit acestei organizaţii, aproape 70% dintre ţările lumii au o „problemă gravă" în ceea ce priveşte corupţia în rândul funcţionarilor. Niciunul dintre cele 177 de state studiate nu obţine un scor perfect. Finn Heinrich, un cercetător din cadrul organizaţiei (IT), declara că, după cum rezultă din clasament, cele mai corupte ţări sunt şi cele mai sărace, ceea ce înseamnă că există o strânsă legătură între corupţie şi sărăcie, notează Mediafax.

Printre ţările care au pierdut cele mai multe puncte în indexul de anul acesta se află Siria, Libia şi Mali, ţări în care au loc conflicte militare. În aceste ţări, din cauza conflictelor dar si a unei funcţionări deficiente a guvernelor, oamenii sunt nevoiţi să recurgă la diferite mijloace pentru a obţine servicii sau pentru a se hrăni şi a supravieţui, lucruri care încurajează corupţia.

Cele mai corupte ţări, prin urmare, sunt Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia, care se află pe locul 8, în timp ce Danemarca şi Noua Zeelandă se află pe locul 91. La polul cu cea mai mare corupţie se mai află şi Irak, Siria, Libia, Sudan, Ciad, Guineea Ecuatorială, Guineea Bissau, Haiti, Turkmenistan, Uzbekistan şi Yemen, ţări care se află pe poziţiile cuprinse între 10 şi 19. În fruntea clasamentului, pe poziţiile cuprinse între 80 şi 89 se mai află şi Luxemburg, Canada, Australia, Olanda, Elveţia, Singapore, Norvegia, Suedia şi Finlanda.

Transparency International este o organizaţie nonguvernamentală, care întocmeşte anual un indice al percepţiei corupţiei în toate ţările lumii, în rândul partidelor politice, poliţiei, sistemului judiciar şi serviciilor publice.

Dat fiind faptul că este aproape imposibilă măsurarea propriu-zisă a corupţiei, IT colectează opinii ale experţilor din oraganizaţii precum Banca Mondială, Banca Africană pentru Dezvoltare şi Fundaţia germană Bertelsmann. Apoi, clasează ţările pe o scală de 0 la 100, cele care se află în poziţia 0 fiind percepute drept cele mai corupte.