Consiliul Europei oferă asistenţă Kievului pentru rezolvarea conflictului intern

25

Consiliul Europei (CoE) i-a oferit Ucrainei ajutor pentru reglementarea situaţiei interne, după ce sute de mii de protestatari au cerut duminică, 1 decembrie, demisia guvernului pentru suspendarea semnării Acordului de asociere la UE.

Duminică, 1 decembrie, aproape 500.000 de manifestanţi ai opoziţiei parlamentare au ocupat Casa Sindicatelor şi o parte a clădirii primăriei, cerând demisia guvernului care se opune continuării procesului de integrare la Uniunea Europeană. Această mobilizare este cea mai importantă de la „revoluţia portocalie" din anul 2004, notează agerpres.ro.

Unele grupuri marginale au încercat să ia cu asalt reşedinţa preşedintelui ucrainian, Viktor Ianukovici, însă au fost întâmpinaţi cu brutalitate de scutieri. Sâmbătă, 30 noiembrie, sute de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi şi câteva zeci dintre ei, spitalizaţi.

Într-un comunicat, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, afirma că „situaţia din Ucraina suscită o preocupare majoră din partea Consiliului Europei" şi invita „toate părţile să se abţină de la violenţe şi să revină la un dialog paşnic".

Consiliul Europei i-a oferit asistenţă şi ajutor Ucrainei pentru găsirea unei rezolvări a acestei situaţii, în conformitate cu obligaţiile care se desprind din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a principiilor democratice.