America se pregătește de război în Siria

511

SUA, Franţa și Marea Britanie se aliază împotriva forţelor guvernamentale din Siria, ameninţând cu represalii militare în urma atacului chimic petrecut în urmă cu câteva zile în Damasc, incident cu privire la care marile puteri par să nu mai aștepte rezultatul investigaţiilor ONU.

SUA, Franţa și Marea Britanie se aliază împotriva forţelor guvernamentale din Siria, ameninţând cu represalii militare în urma atacului chimic petrecut în urmă cu câteva zile în Damasc, incident cu privire la care marile puteri par să nu mai aștepte rezultatul investigaţiilor ONU.

Inspectorii ONU se îndreptau luni spre Damasc, locul unde se presupune că guvernul sirian ar fi lansat un atac chimic pe 21 august. Protrivit unei relatări AFP, un fotograf i-a văzut pe inspectori plecând într-un convoi de cinci mașini, sub escorta serviciilor de securitate siriene. Agenţia a mai relatat că misiunea alcătuită din 10 inspectori sosise în Damasc pe 18 august, pentru a ancheta alte acuzaţii, însă, trei zile mai târziu, armata a efectuat o ofensivă la est şi vest de Damasc, în timpul căreia opoziţia a acuzat regimul de utilizarea armelor chimice care au ucis peste 1.000 de persoane.

Președintele Bashar al-Assad a negat aceste acuzaţii și le-a numit „o insultă la adresa bunului simţ", citează ziarul rus Izvestia, preluat de New York Times.

Totuși, sâmbătă, Organizaţia Medici fără frontiere a anunţat că 3.600 de persoane „cu simptome neurotoxice" au sosit în decursul a mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată „confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome şi nici să stabilească responsabilitatea acestui atac".

Și Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat, bazându-se pe rapoarte medicale, peste 300 de decese provocate de gaze toxice, menţionând că printre cei morţi se numără și câteva zeci de rebeli.

Deși secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a subliniat urgenţa unei investigaţii în Siria, Occidentul s-a arătat sceptic cu privire la eficienţa unei investigaţii și a propus măsuri militare îndreptate împotriva trupelor guvernamentale siriene. Președintele Statelor Unite, președintele Franţei și premierul britanic au convenit deja asupra formării unei coaliţii de atac. Aceasta este susţinută diplomatic de Germania, care a hotărât să nu se implice militar. Turcia s-a declarat pregătită să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei, char și fără consensul ONU. Rusia, în schimb, a lansat un apel la moderaţie, transmiţând că o intervenţie militară străină în Siria ar fi o „eroare tragică".

„O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu", a declarat și Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor, citat de agenţia oficială SANA.Preşedintele sirian Bashar al-Assad a avertizat, la rândul său, că „SUA vor suporta un eşec ca toate războaiele precedente pe care le-au lansat începând din Vietnam. America a dus mai multe războaie şi nu şi-a atins niciodată obiectivele pentru care au fost lansate aceste războaie", a subliniat preşedintele sirian. "America nu a reuşit să convingă popoarele multietnice de caracterul just al acestor războaie şi nici să impună ideologia sa în aceste ţări", a afirmat el. Preşedintele sirian i-a acuzat totodată pe 'unii lideri' occidentali că "nu cunosc istoria şi nu trag o învăţătură din asta". 

În timp ce liderii schimbă replici tăioase și ameninţări, Observatorul sirian al drepturilor omului relatează că rebelii sirieni au tăiat luni singura rută de aprovizionare a armatei către provincia nordică Alep, blocând astfel întăririle militare și alimentare ale armatei.

Războiul civil din Siria a început la 26 ianuarie 2011 cu un val de demonstraţii antiguvernamentale, prin care protestatarii cereau libertate politică și eliberare de sub regimul dictatorial al lui Bashar al-Assad și de sub hegemonia membrilor sectei alawite. Ei acuză guvernul de corupţie și de încălcarea drepturilor omului în ţară.