Americanii vor bisericile afară din politică

102

Pentru al treilea an consecutiv sondajele relevă că cei mai mulţi americani sunt convinși că politicienii amestecă prea mult religia în discursul lor.

Pentru al treilea an consecutiv sondajele relevă că cei mai mulţi americani sunt convinși că politicienii amestecă prea mult religia în discursul lor.

Mai mult de jumătate dintre americani (54%) cred că bisericile ar trebui să se detașeze vizibil de politică, arată un sondaj efectuat de Pew Research, pe fondul a numeroase discuţii aprinse despre separarea bisericii de stat.

Circa 1.503 adulţi au fost intervievaţi telefonic pentru sondaj și, dintre aceștia, 40% s-au declarat convinși că bisericile și casele de închinare „ar trebui să își exprime viziunile asupra chestiunilor care vizează viaţa de zi cu zi sau a celor politice."

Aproximativ 60% dintre respondenţii catolici au declarat că biserica ar trebui să nu se implice în chestiuni politice, arată același sondaj.

Interesant este și cum se poziţionează susţinătorii celor doi aspiranţi la electoralele prezidenţiale – Mitt Romney și Rick Santorum – al căror discurs este presărat din plin cu elemente religioase. Aproape 6 din 10 votanţi care i-ar acorda votul lui Mitt Romney spun că bisericile ar trebui să ia distanţă faţă de chestiunile politice. În schimb, dintre suporterii lui Rick Santorum 60% sunt de părere că bisericile ar trebui să își exprime punctul de vedere asupra problemelor politice.

În ceea ce privește discursurile politice de până acum, 38% dintre americani spun că au conţinut prea multă religie și că liderii politici au făcut prea des referiri la rugăciune. Alţi 30% spun că, din contră, apelul la religie a fost prea redus. Un sfert dintre respondenţi sunt mulţumiţi că politicienii au vorbit exact cât trebuia despre religie. Procentul celor nemulţumiţi este la un nivel record de la demararea acestui sondaj Pew, cu mai mult de 10 ani în urmă.