Amnesty: Canada să îl aresteze pe Bush!

99

Organizaţia Amnesty International le-a cerut autorităţilor canadiene să îl aresteze pe fostul preşedinte american George W. Bush, în timpul vizitei pe care acesta o va face în Canada. Bush este acuzat de Amnesty pentru încălcarea drepturilor omului, respectiv pentru tortură.

George W. Bush urmează să viziteze Canada în data de 20 octombrie. „Canada este obligată prin obligaţiile sale internaţionale să îl aresteze şi să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Bush, dată fiind responsabilitatea acestuia pentru crime pedepsite de legea internaţională, incluzând tortura", a declarat Susan Lee, director Amnesty pentru cele două Americi.

Lee a mai precizat că autorităţile americane au eşuat în a-l aduce pe Bush în faţa justiţiei şi, în consecinţă, comunitatea internaţională este aceea care trebuie să îşi asume această responsabilitate. „Eşecul Canadei de a acţiona în timpul vizitei sale ar fi o violare a Convenţiei ONU împotriva torturii şi ar demonstra dispreţul faţă de drepturile fundamentale ale omului", a mai spus Lee.

George W. Bush este acuzat pentru faptul că, în timpul mandatelor sale, a autorizat CIA să desfăşoare un program de detenţii secrete, practicând tortura şi alte tratamente inumane, violente, degradante, împotriva prizonierilor pe care i-a deţinut.

(Foto: cugetliber.ro)