Arestarea lui Strauss-Kahn întârzie ajutorul pentru Grecia

27

Planurile de sprijinire financiară a Greciei ar putea să fie întârziate de arestarea directorului Fondului Monetar Internaţional la New York, sub acuzaţia de agresiune sexuală şi tentativă de viol. Moneda europeană a înregistrat o scădere pe pieţele financiare din Asia, ca urmare a zvonurilor că arestarea lui Dominique Strauss-Kahn ar putea să întârzie ajutorul pentru Grecia.

„Această situaţie ar putea cauza unele întârzieri pe termen scurt. Strauss-Kahn era foarte bine informat despre Grecia", a declarat un înalt oficial elen.

„Scandalul DSK vine într-un moment foarte prost pentru moneda euro şi ar putea întârzia eforturile de a pune la punct pachetul de salvare pentru Grecia. Reţinerea lui DSK echivalează cu aruncatul unui pumn de sare pe o rană", a declarat Tsutomu Soma, manager de obligaţiuni străine la Okasan Securities. Grecia ar urma să primească, în iunie, următoarea tranşă de împrumut, în valoare de 12 miliarde de euro.

Directorul FMI urma să se întâlnească cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu miniştri de finanţe din Eurogrup, pentru a stabili detaliile finale ale pachetului financiar de 78 de milioane de euro care trebuie acordate Portugaliei. De asemenea, urmau să fie discutate măsurile necesare pentru rezolvarea crizei financiare din Grecia, notează Wall Street Journal.

Consiliul de administraţie al FMI s-a reunit de urgenţă, duminică, pentru a fi informat despre evoluţia situaţiei în care se află directorul FMI. „Conform procedurilor normale ale FMI, John Lipsky, prim-adjunct al directorului general, devine director general interimar atunci când directorul general nu se află la Washington. Lipsky va prezida reuniunea informală a consiliului de administraţie de astăzi", s-a precizat într-un comunicat FMI. Consiliul de administraţie, format din reprezentanţi din 24 de ţări şi grupuri de ţări, are autoritatea să declanşeze proceduri disciplinare împotriva lui Strauss-Kahn, în cazul în care acesta se face vinovat de încălcări grave ale codului de conduită al funcţionarilor FMI.

Directorul FMI a fost arestat la New York şi acuzat de agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, a anunţat Benjamin Brafman, avocatul lui Strauss-Kahn. Şeful FMI a fost reţinut de poliţie pe Aeroportul „John F. Kennedy”, în timp ce se pregătea să decoleze spre Paris, notează Mediafax.

Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn a provocat un cutremur politic la Paris, acesta fiind considerat favorit pentru alegerile prezidenţiale din 2012. Guvernul francez a cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie, iar politicienii de stânga au insistat asupra necesităţii de a verifica toate informaţiile.

„Trebuie să fim extraordinar de prudenţi în exprimare, în analiză, comentarii și consecinţe", a declarat Francois Baroin, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, precizând că directorul general al FMI „va fi audiat de un judecător, va avea posibilitatea să se exprime, să ofere versiunea sa".

Nu toate reacţiile au fost însă la fel de rezervate pe scena politică a Franţei. „Acest caz şi acuzaţiile marchează sfârşitul campaniei lui Strauss-Kahn pentru preşedinţie şi va determina, probabil, FMI să-i ceară acestuia demisia", a declarat liderul partidului francez de extremă-dreapta, Frontul Naţional, Marine Le Pen, care ocupă locul 2 în lupta pentru preşedinţia Franţei, conform celor mai recente sondaje.

„Nu cred nici măcar o secundă acuzaţiile aduse soţului meu. Nu mă îndoiesc că nevinovăţia lui va fi dovedită", a declarat Anne Sinclair, soţia lui Strauss-Kahn. Ea a făcut un apel la „decenţă şi reţinere".

Scandalul sexual în care este implicat Strauss-Kahn nu este primul de acest gen care are în centrul atenţiei un lider politic important. Premierul italian Silvio Berlusconi a fost recent pe prima pagină a presei pentru implicarea într-un scandal sexual cu minore, fapt care i-a atras o serie de critici din partea Vaticanului. Moşe Katsav, fost preşedinte al Israelului, a fost condamnat, în martie, la 7 ani de închisoare pentru două violuri. Fostul preşedinte american Bill Clinton a mărturisit în 1998, după un scandal de proporţii, că a avut o „relaţie nepotrivită" cu stagiara Monica Lewinski.

Strauss-Kahn a fost investigat, în 2008, de FMI, la scurt timp după începutul mandatului său cu privire la un posibil abuz de putere după ce a avut o relaţie extraconjugală cu o economistă ungară, angajată a instituţiei. „Sunt decis ca pe viitor să respect standardele înalte [ale FMI]", a declarat atunci şeful FMI.

(Foto: clevelandleader.com)