Populismul de dreapta pune în pericol UE

22

Comentatorii germani notează că populismul de dreapta manifestat în Europa ameninţă integritatea Uniunii Europene. Spiegel Online face o trecere în revistă a observaţiilor presei cu privire aceste pericole.

În sudul continentului italienii au luat măsuri criticate de alţi parteneri europeni în gestionarea valului de imigranţi ilegali africani. În nordul continentului Finlanda pune în pericol consensul cu privire la ajutorul financiar acordat Portugaliei și chiar soarta monedei euro. Danemarca a anunţat măsuri considerate anti-europene reafirmând disfuncţionalităţi la nivelul Spaţiului Schengen. Ca atare, cotidianul financiar Handelsblatt e de părere că „până acum câteva săptămâni Europa părea în ordine", dar recentele „politici interne înmormântează idealurile europene de bază."

Frankfurter Allgemeine Zeitung, publicaţie de centru-dreapta, notează faptul că „euroscepticismul se răspândește mai mult decât ar vrea să creadă Bruxelles sau alţii. În același timp uniunea monetară este ameninţată. Solidaritatea încă funcţionează și, cu un scrâșnet de dinţi, este încă garantată. Forţele care divizează se înmulţesc în Europa."

Aceeași imagine este creionată și de publicaţia de centru-stânga Süddeutsche Zeitung care observă că „și optimiștii și euroscepticii sunt la fel de dezamăgiţi… Și optimiștii și pesimiștii, alături de cetăţenii obișnuiţi simt o lipsă, aceea a unui sentiment european…. Nu s-a dezvoltat o identitate europeană. Dimpotrivă, gândurile s-au concentrat asupra a ceea ce nu e european și nu-și are locul în Europa."

Publicaţia conservatoare Die Welt remarcă faptul că „largi majorităţi europene sunt epuizate de cereri politice excesive (ex. dreapta franceză) dar și de faptul că o serie de crize economice, financiare și ale spaţiului Schengen au distrus iluziile europene una după alta. Spus mai simplu, nici graniţele deschise și nici moneda unică nu au dus ţările mai aproape unele de altele. Dimpotrivă. Fiecare insistă asupra caracteristicilor naţionale."