Banglandesh: Tribunalul a hotărât spânzurarea liderului islamist Abdul Kader Mullah

82

Un tribunal din Bangladesh a hotărât spânzurarea unui lider islamist, Abdul Kader Mullah, la câteva luni după ce a primit sentinţa de moarte.

Abdul Kader Mullah a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii în timpul războiului de independenţă din Bangladesh din anul 1971. El a primit sentinţa de moarte cu câteva luni în urmă, iar acum va putea fi spânzurat, în cazul în care preşedintele Abdul Hamid sau Tribunalul Suprem nu intervin, notează BBC.

Partidul din care face parte Abdul Kader Mullah, Jamaat-e-Islami, a convocat o grevă generală pentru astăzi, 9 decembrie, pentru a protesta împotriva acestei decizii. Autorităţile se tem de faptul că această hotărâre ar putea stârni violenţă şi proteste în întreaga ţară.

Mullah a fost acuzat de faptul că ar fi făcut parte dintr-o grupare creată de partidul său, care, la rândul lui, este acuzat de răpirea şi uciderea a mai bine de 200 de intelectuali bengalezi în timpul războiului. De asemenea, Mullah este acuzat de uciderile şi masacrele de la Mirpur, Dhaka, prin care şi-a câştigat porecla de „măcelar", devenind unul dintre cei mai temuţi lideri ai partidului Jamaat.

Mullah a fost condamnat în februarie şi închis pe viaţă. În septembrie, Tribunalul Suprem a hotărât pedeapsa cu moartea.