Telefonul mobil utilizat în exces creează anxietate

564

Deși există dovezi știinţifice care arată că utilizarea telefonului mobil diminuează sentimentul de izolare socială, folosirea excesivă a gadgetului poate provoca anxietate, susţin cercetătorii de la Universitatea de Stat Kent într-un comunicat pe site-ul instituţiei.

.Experţii au rugat 500 de studenţi din cadrul instituţiei academice să evalueze intervalul zilnic petrecut la telefonul mobil, pe parcursul unui an. Totodată, ei au măsurat gradul de satisfacţie al vieţii și nivelul de anxietate experimentat de participanţi. La sfârșitul anului școlar, cercetătorii au primit acces la rezultatele academice (GPA cumulat) obţinute de voluntari.

Analiza datelor a arătat o creștere a nivelului de anxietate și o diminuare a gradului de fericire și de satisfacţie a vieţii în rândul studenţilor care își foloseau frecvent telefonul mobil, faţă de ceilalţi participanţi. Totodată, utilizarea în exces a gadgetului a condus la obţinerea unor rezultate școlare mai slabe.

Cercetătorii cred că o posibilă explicaţie a creșterii nivelului de anxietate ar putea fi pus pe seama presiunii de a menţine contactul cu prietenii, dar și a imposibilităţii de a se deconecta de la telefonul mobil, scrie TIME.

De menţionat este și faptul că telefonul mobil poate cauza sindromul nomofobiei sau „no-mobile-phone phobia” (fobia de a te separa de telefonul mobil), care poate naște anxietate utilizatorului. Circa 66% din oameni suferă de această tulburare.

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Kent a fost publicat în jurnalul de specialitate Computers in Human Behavior.