Barack Obama s-a rugat şi a discutat cu 21 de lideri creştini

17

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit cu 21 de lideri creştini. S-au rugat şi au discutat despre problema sărăciei, despre pace în Orientul Mijlociu, precum şi despre relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba. A fost prima dată când o delegaţie din partea organizaţiei ecumenice Consiliul Naţional al Bisericilor (CNB) a fost invitată la o întâlnire cu preşedintele Obama.

Evenimentul a avut loc luni, 1 noiembrie, în Sala Roosevelt de la Casa Albă. Întâlnirea a durat 40 de minute.

Obama a fost cel care le-a propus participanţilor să se roage, iar momentele de rugăciune au fost conduse de episcopul Thomas Hoyt de la Biserica Episcopală Metodistă.

Liderii Consiliului Naţional al Bisericilor i-au mulţumit preşedintelui Obama pentru reforma în domeniul sănătăţii şi şi-au exprimat îngrijorarea vizavi de rata mare a şomajului, scăderea populaţiei creştine în Orientul Mijlociu şi restricţiile pentru liderii creştini privind călătoriile în Cuba.

„Pe măsură ce criza economică a dărâmat clasa mijlocie, a avut efecte şi mai devastatoare asupra acelora care se aflau deja la periferiile economice ale societăţii. Confesiunile şi organizaţiile noastre se află în primele linii ale frontului, oferindu-le mâncare, sprijin şi asistenţă celor loviţi greu de criza economică. Dar ştim că mai sunt multe de făcut", i-a spus Peg Chemberlin, preşedintele CNB, fost consilier la Casa Albă pe probleme de credinţă, preşedintelui Obama.

„Într-o zi în care ţi-a fi imaginat că [Obama] ar fi fost distras (de alegeri), el a fost atent la ceea ce s-a spus şi a răspuns prin întrebări şi comentarii de interes general", a declarat Michael Kinnamon, secretarul general al Consiliului Naţional al Bisericilor.

Preşedintele Obama a fost invitat, anterior acestei întâlniri, să participe la aniversarea centenarului mişcării ecumenice moderne, eveniment care va avea loc la New Orleans în perioada 9-11 noiembrie. Întrucât preşedintele se va afla într-o vizită în Asia, la data respectivă, a dorit să aibă totuşi o întâlnire cu liderii creştini americani, notează Religion News Service.

Consiliul Naţional al Bisericilor reprezintă 45 de milioane de creştini de diferite confesiuni, proveniţi din 100.000 de biserici locale.

Preşedintele american s-a întâlnit pe parcursul acestui an şi cu alţi lideri creştini. Astfel, în aprilie a.c., a avut o întâlnire cu liderii principalelor confesiuni afro-americane. Obama a discutat cu aceştia despre nevoile comunităţii afro-americane, în contextul crizei economice. În aceeaşi lună, preşedintele Obama s-a întâlnit şi cu lideri religioşi reprezentând mai multe confesiuni creştine, în cadrul evenimentului „Mic dejun cu rugăciune de Paşti". Evenimentul a fost organizat cu scopul de a evidenţia rolul organizaţiilor şi bisericilor creştine în cadrul societăţii americane, notează The Washington Post.