Pirateria software din România a scăzut doar cu 1%

115

Rata pirateriei software a scăzut în România în ultimii ani. Faţă de Europa, media în ţara noastră rămâne aproape de două ori mai mare. Pirateria software este considerată mai departe un flagel, fenomen infracţional și o prioritate a poliţiei.

Aflată în scădere faţă de media anilor trecuţi, pirateria software din România se menţine la 65% din piaţă (2009). Faţă de anul anterior asistăm la o scădere de un singur procent (66%). Prin comparaţie, în Europa pirateria software este la 35%. Pe continent se menţine constantă în timp ce la nivel mondial este în creștere. Informaţiile au fost date ieri publicităţii de reprezentanţii Poliţiei Române, Buisness Software Alliance (BSA) şi Parchetului instanţei supreme.

„Pirateria programelor de calculator produce un impact semnificativ asupra industriei software şi asupra economiei ca întreg", a susţinut comisarul șef Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. În România 2008 pierderile pe piaţa locală erau estimate la 249 de milioane de dolari. Anul trecut valoarea a fost în scădere, la 183 de milioane.

„Pirateria software este un flagel care afectează în egală măsură statul și titularii de drepturi", afirmă și procurorul-șef Monica Pop, din cadrul Serviciului pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul Dreptului Proprietăţii Intelectuale. „Asistăm la reacţii în lanţ", susţine Pop, în care un program atrage după sine piratarea unui alt program, compatibil. Cel mai mult se piratează în domeniile de arhitectură și consultanţă. În urma zecilor de controale s-a constat că și nume mari din retailul cu electronice din România sau angajaţii lor au fost implicate în distribuirea de softuri nelicenţiate pe calculatoare vândute cu programele preinstalate.

În primele 3 trimestre ale anului procurorii au întocmit 58 de rechizitorii și 72 de doare penale au fost finalizate. Instanţele au pronunţat 28 de hotărâri de condamnare, în special prin plata unor amenzi sau închisoare cu suspendare pentru încălcarea drepturilor de autor. Cel mai cunoscut caz este cel din luna iunie când proprietarul site-ului kartel.ro a primit 6 luni de închisoare cu suspendare pentru activităţi ilegale de partajarea a conţinutului informatic pe torente.

Utilizatorii pot fi însă induși în eroare de conţinutul partajat pe hub-uri sau torente. Revista Go4it! denunţă cel mai grav aspect al problemei în lipsa unui „sistem de avertizare, astfel ca utilizatorilor necunoscători să li se aducă la cunoştinţă faptul că anumite materiale share-uite sunt ilegale şi le poate aduce acuzaţia de infracţiune." Revista atrage atenţia că „hub-urile DC sunt monitorizate în permanenţă".

Nu doar programele software sunt luate în calcul, ci și muzica. Romania continuă să fie monitorizată de IFPI pentru piraterie, întrucât conduce detașat în top 10 internaţional cu 913 huburi active in iulie 2010. La mare distanţă vine Italia cu 526 de huburi. Abia pe locul 10 se află SUA cu 143 de huburi monitorizate.