După masacrul de ieri, Obama vrea să retragă trupele din Afganistan

47

Masacrul de duminică din Afganistan redeschide discuţia legată de necesitatea prezenţei trupelor americane în ţară. Afganii se pronunţă pentru plecarea imediată a trupelor NATO care sunt „lipsite de respect", în timp ce Secretarul Apărării Leon Panetta declară că trupele nu se vor retrage înainte de 2014.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni că masacrul în care un soldat american a ucis 16 persoane îl determină să creadă că a sosit momentul prielnic pentru a  scoate trupele americane din Afganistan.

„A sosit timpul. Au trecut 10 ani şi, sincer, acum că l-am prins pe Osama bin Laden, am slăbit puterea organizaţiei teroriste al Qaeda, suntem într-o poziţie care ne permite mai clar să facem tranziţia decât acum doi sau trei ani", relatează Reuters.

Duminică, un sergent american a părăsit baza militară din Kandahar şi a împuşcat 16 civili, în principal femei şi copii. Accidentul a fost pus pe seama unei lovituri la cap, dar aceasta nu îl va scăpa pe soldat de pedeapsa cu moartea, conform lui Panetta.

Atacul a fost cel mai recent incident care a aprins mania afganilor faţă de americani, care solicită plecarea cât mai rapidă a trupelor NATO.

„Am beneficiat în mică măsură de prezenţa trupelor străine, dar am pierdut totul: vieţile noastre, demnitatea şi ţara noastră", a declarat Haji Najiq, proprietarul unui magazine din Kandahar. „Explicaţiile sau scuzele nu îi vor aduce înapoi pe cei care şi-au pierdut viaţa, prin urmare este mai bine să plece şi să ne lase în pace", a adăugat el.