Coreea de N. renunţă la progrese nucleare pentru mâncare

18

Un negociator pentru programe nucleare din partea Coreei de Nord este aşteptat să ajungă la o conferinţă cu uşile închise din SUA, după ce Coreea de Nord a anunţat ieri că a ajuns la o înţelegere cu Statele Unite, prin care îşi suspendă testele cu arme nucleare şi programul de îmbogăţire a uraniului, în schimbul a 240.000 de tone de mâncare, conform AP.

Compromisul la care s-a ajuns pune în mişcare un plan pregătit de fostul lider corean Kim Jong Il înainte să moară, şi anume să îmbunătăţească relaţiile cu Statele Unite şi să reia negocierile pentru a primi ajutor în alimente, anunţă AP.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat miercuri încurajat de anunţul compromisului între cele două state, dar vrea ca în cele din urmă să se ajungă la „denuclearizarea verificabilă" a peninsulei coreene, informează AFP. O parte a înţelegerii a fost că Phenianul va permite inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) accesul în complexul nuclear Yongbyon.

De asemenea Statele Unite vor să se asigure prin logistica distribuţiei şi monitorizare că cele 240.000 de tone o să ajungă la copiii flămânzi din Coreea de Nord şi nu la armată.