Cele 5 state noi care ar putea apărea pe harta lumii în următorii ani

795

În timp ce globul freamătă de violenţe şi dorinţe separatiste în multe regiuni ale globului şi în ajunul unor referendumuri, harta lumii riscă să sufere modificări radicale. Mai concret, până în 2025, ar putea apărea cel puţin 5 state noi.

Trei din cele cinci state noi sunt europene, cel mai apropiat aflându-se chiar aproape de România. Este vorba despre Republica Sprska (în traducere Republica Sârbă), mai exact una dintre cele două regiuni care compun Bosnia şi Herţegovina modernă. Practic, regiunea are un statut oarecum autonom şi un referendum ar oferi un răspunsul foarte mare în favoarea separării. Totuşi, asemenea iniţiative nu sunt privite cu ochi buni de SUA, din cauza ameninţării integrităţii teritoriale a Bosniei Herţegovina.

Al doilea stat nou ar putea fi regiunea Catalonia. Această regiune este cea mai prosperă din punct de vedere economic şi constituie nucleul originar şi cel mai important, dar şi cel mai extins teritoriu al limbii şi culturii catalane. Peste 60% din taxele şi impozitele din Catalonia se folosesc la menţinerea celorlalte comunităţi autonome mai sărace din Spania, şi 1,5 milioane de oameni au ieşit la începutul lunii septembrie 2012 în stradă pentru a-şi cere independenţa.

Şi Scoţia se încadrează în acest trend european de recăpătare a independenţei. Particularitatea este că Marea Britanie şi-a dat acordul formal şi oficial ca Scoţia să iasă din Regatul Unit al Marii Britanii, iar referendumul naţional a fost stabilit deja pentru data de 14 septembrie 2014.

O a patra ţară apărută pe harta lumii ar putea fi regiunea canadiană Quebec. Dorinţa separatistă nu este o problemă nouă, discuţia fiind pe agenda partidului aflat acum la putere (Parti Quebecois) şi pentru care s-au mai organizat referendumuri în 1980 şi 1995. La timpul respectiv, adepţii independenţei au pierdut la limită, de aceea acum speră să aibă câştig de cauză.

Ultima ţară care ar putea să îşi recapete independenţa este Somalilandul britanic, o regiune a Somaliei care s-a separat de ţara mamă în 1991. în ciuda acestei situaţii, statul care are aproximativ 3,5 milioane de locuitori nu este recunoscut pe plan internaţional drept independent, arată site-ul Policymic.