China conduce boicotul decernării Nobelului pentru Pace

15

Ambasadorii din 6 ţări refuză să participe la festivitatea de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, ca urmare a presiunilor şi ameninţărilor venite din partea Chinei.

China a făcut presiuni asupra mai multor ţări să nu participe la ceremonia de la Oslo, care va avea loc în data de 10 decembrie a.c. În acest sens, ambasada chineză la Oslo a trimis scrisori legaţiilor altor ţări. Ambasadorii Chinei, Rusiei, Cubei, Kazahstanului, Marocului şi Irakului au refuzat invitaţia de participare, fără a preciza motivul.

„Faptul că o ambasadă încearcă să determine alte ambasade să nu participe la ceremonie este o noutate", a declarat Geir Lundestad, secretarul Comitetului Nobel din Norvegia. În cursul acestei luni, China a avertizat că vor fi „consecinţe" pentru guvernele care îl vor susţine pe Liu Xiaobo prin participarea la ceremonia de la Oslo, conform BBC.

Premiul Nobel pentru Pace 2010 ar putea să nu fie înmânat în acest an din cauza faptului că autorităţile chineze nu le permit rudelor lui Liu Xiaobo să participe la festivitate. Premiul în valoare de 1,4 milioane de dolari poate să fie ridicat doar de laureatul Nobel sau de membri ai familiei sale, notează Associated Press.

Absenţa lui Liu Xiaobo şi a oricărei alte persoane care să poată ridica premiul lui va marca primul caz de acest fel, după cel din 1936, când jurnalistul Carl von Ossietzsky nu a putut să participe la ceremonie. Totuşi, în cazul lui Ossietzsky, cineva a ridicat premiul în bani.