Cine îl plânge și cine NU îl plânge pe Ariel Sharon

61

Fostul prim ministru al Israelului, Ariel Sharon, a murit pe 11 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Sharon se afla într-o stare vegetativă permanentă, de la infarctul din 2006.

Fostul prim-ministru al Israelului, Ariel Sharon, a murit pe 11 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Sharon se afla într-o stare vegetativă permanentă, de la infarctul din 2006.

Israeliţii au avut deci o perioadă destul de lungă pentru a se obișnui cu gândul la această soartă, dar, când a sosit momentul, tot a lovit cu putere. „Era din vechea generaţie. Era un om mare, mai mare ca viaţa, și un israelit până în măduva oaselor", citează Washington Post părerea unui cetăţean.

Fostul general, cunoscut ca și „buldozerul", rămâne o figură controversată în Israel, viaţa și deciziile sale fiind subiecte perene de discuţie. Moartea sa a fost comemorată de către lideri politici din Israel și din toată lumea, inclusiv președintele american și premierul Marii Britanii.

Președintele israelian, Shimon Peres, a declarat că „Arik a fost un soldat și un lider curajos, care și-a iubit poporul și care a fost iubit de popor. A fost unul dintre cei mai grozavi protectori ai Israelului și unul dintre cei mai importanţi arhitecţi ai săi, care nu a cunoscut frica și care niciodată nu s-a temut să aibă viziune", conform Washington Post.

Arhitectura despre care vorbește președintele include însă și părţi pentru care Sharon nu este tocmai iubit. Sharon a fost considerat criminal de război, de către unii observatori, pentru invazia din Liban, în anul 1982, când era ministru al Apărării. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

O altă pagină de istorie și poate cel mai mare risc politic pe care l-a jucat a fost retragerea trupelor, desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza, în 2005, dar și ridicarea zidului de securitate care desparte azi Israelul de Fâșia Gaza. Un fost un susţinător al stabilirii israeliţilor în teritoriile palestiniene, Sharon ivitase cândva israeliţii să pună mâna pe cât mai multe vârfuri de dealuri, „pentru că tot ce luăm acum rămâne al nostru". Dar în 2005, ca premier, a ordonat armatei să evacueze cu forţa 8.000 de israeliţi din comunităţile din Fâșia Gaza. Ramificaţiile retragerii israeliene se simt și sunt dezbătute și în ziua de azi.