Cauzele și costurile anxietăţii

831

Anxietatea este o afecţiune de care suferă din ce în ce mai multe persoane, încât s-a ajuns la concluzia că aceasta poate fi o trăsătură inerentă societăţii moderne în care trăim.

Potrivit unei vechi istorisiri a indienilor Cherokee, într-o zi, căpetenia unui mare sat, a hotărât că a sosit momentul să-i dea nepotului său câteva lecţii despre viaţă. Au mers în pădure, s-au aşezat la umbra unui pom bătrân şi i-a spus: „Fiule, să ştii că în mintea şi sufletul fiecărui om se duce o luptă; chiar şi în interiorul meu se poartă această luptă, cu toate că sunt conducătorul bătrân şi înţelept al acestui popor. Este ca şi cum în mine ar trăi doi lupi, unul alb şi unul negru, şi aceştia se află într-o continuă luptă. Cel alb este bun, blând, inofensiv, plin de bucurie, de pace, de dragoste, optimist, umil, binevoitor, prietenos, generos, credincios şi iubeşte adevărul. Lupul negru este, în schimb, foarte diferit; el este agitat, mânios, nemulţumit, invidios, temător, arogant, iubeşte ura, minciuna şi cearta." Bătrânul a rămas în tăcere timp de câteva clipe, momente în care nepoţelul se gândea la povestea celor doi lupi. Apoi a continuat: „Uneori, îmi este foarte greu să trăiesc cu cei doi lupi în mine, pentru că ei se luptă cu înverşunare în fiecare zi, pentru a pune stăpânire pe spiritul meu." Nepotul, uimit de povestea bunicului, îl întreabă cu sufletul la gură: „Bunicule, care dintre cei doi lupi va învinge?". Bătrânul i-a răspuns, privindu-l adânc în ochii: „Cel pe care-l hrănesc, dragul meu!".

Thomas Hohensee, terapeut, a folosit metafora celor doi lupi pentru a ilustra cum, de cele mai multe ori, starea noastră emoţională depinde de lucrurile cu care ne alimentăm, sau de „lupul" pe care îl hrănim. De multe ori, anxietatea este rezultatul faptului că noi înşine gândim despre noi lucruri adesea nerealiste şi cu consecinţe negative.

Scott Stossel, redactor la The Atlantic, subliniază faptul că anxietatea presupune și nişte costuri financiare şi sociale. Potrivit National Institute of Mental Health, aproximativ 40 de milioane de americani suferă sau au suferit de anxietate, cel puţin o dată în viaţă. Unii specialişti în domeniu au comparat anxietatea cu diabetul – o boală care poate fi controlată în mod normal, care poate fi fatală uneori, dar care în orice caz presupune o problemă. Un studiu publicat în The American Journal of Psychiatry, a relevat faptul că americanii pierd în fiecare an 321 de milioane de zile de lucru din cauza anxietăţii şi a depresiei, ceea ce presupune o pierdere de 50 de miliarde de dolari pe an. Anxietatea poate produce pierderi şi la nivel social, iar din cauza acesteia anumite relaţii de prietenie pot fi pierdute sau încadrarea într-un colectiv poate fi mai dificilă.