Comunist chinez: religia ameninţă unitatea Partidului

65

Tot mai mulţi membri ai Partidului Comunist Chinez încep să adopte practici religioase, ceea ce ameninţă unitatea şi autoritatea naţională, susţine un reprezentant al partidului, citat de Associated Press.

„Membrilor de partid li se cere să fie atei şi să nu aibă de-a face cu niciun fel de activităţi religioase", a declarat Zhu Weiqun, membru al Comitetului Central şi director executiv al United Front Work Department, care se ocupă cu medierea relaţiilor cu grupuri din afara partidului.

„Adoptarea unor practici religioase este o tendinţă în creştere, în special în zonele locuite de minorităţi etnice şi nu trebuie să fie tolerate", a comentat Zhu în cea mai recentă ediţie a jurnalului teoretic al partidului, intitulat Qiushi.

Potrivit declaraţiei lui Zhu, mai multe voci din interiorul partidului au început să ceară să se pună capăt interdicţiei religiei, argumentând în favoarea beneficiilor pe care le-ar conferi credinţa membrilor partidului şi chiar declarând drept neconstituţională legea interzicerii religiei.

Cu toate acestea „principiile partidului nostru în ceea ce priveşte interzicerea membrilor să creadă în religie nu s-au schimbat deloc", a spus Zhu.

Comentariile lui Zhu privind cele 80 de milioane de membri ai partidului vin pe fondul tensionării relaţiilor dintre Beijing şi Vatican şi a măsurilor de represiune luate împotriva mănăstirilor tibetan-budiste, care i-a făcut pe mai mulţi călugări să îşi dea foc, iar alţii să-și caute un refugiu dincolo de munţii Himalaya.

Legea partidului de a interzice religia se aplică deseori la toţi cei care lucrează în serviciul public, şi uneori chiar studenţilor, în special în zone ca Tibet sau Xinjiang.

Apartenenţa religioasă poate să aibă consecinţe negative în China, consecinţe care variază de la pierderea locului de muncă până la detenţie. Cei care sunt adepţi ai unor religii interzise de autorităţi sunt în pericolul de a fi trimişi în lagăre de muncă.

Bisericile recunoscute trebuie să aparţină în mod oficial de asociaţii religioase catolice sau protestante, imamii trebuie să îşi supună predicile unei cercetări preliminare, iar călugării budişti sunt forţaţi să participe la sesiunile de îndoctrinare politică care îl demonizează pe liderul lor spiritual, Dalai Lama.

Studiul Chinese Spiritual Life Survey, publicat anul trecut, arăta că religia majoritară, în China, este budismul. Aproximativ 185.000.000 de chinezi (adică 18% din populaţia ţării) se declară budişti. Apoi, 31% dintre respondenţi au recunoscut că aderă la cel puţin una dintre credinţele specifice budismului sau că au participat la cel puţin un ritual specific acestei religii. Peste 12% dintre membrii Partidului Comunist Chinez se consideră budişti.

Însă creştinismul este şi el în expansiune. Adepţi ai religiei creştine se declară cca. 33.000.000 de chinezi. Alţi 40.000.000 susţin că ei cred în existenţa lui Iisus Christos sau că au participat la activităţi specifice religiei creştine. Autorii studiului apreciază că numărul minim al creştinilor din China ar putea să fie, în cel mai rău caz, de 60.000.000.

Surse: AP, Arab News