Criza din Venezuela: Maduro, aluzii la un război civil

123

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a declarat că nu poate exclude posibilitatea izbucnirii unui război civil, pe măsură ce presiunile în direcţia demisionării sale se intensifică.

Într-un interviu televizat, Maduro a avertizat că, dacă președintele american, Donald Trump, va interveni în această criză, va „păta cu sânge” Casa Albă. Președintele venezuelean a respins de asemenea și termenul-limită privind alegerile anticipate fixat de Uniunea Europeană.

Liferul opoziţiei, Juan Guaidó, care s-a autodeclarat președinte interimar luna trecută, se bucură de sprijinul Statelor Unite, dar și al altor naţiuni, care i-au recunoscut interimatul. Guaidó a declarat duminică faptul că intenţiona să alcătuiască o coaliţie internaţională pentru ajutor umanitar în Venezuela însă președintele Maduro l-a acuzat că urmărește organizarea unui puci.

„Cerem ca nimeni să nu intervină în problemele noastre interne”, a declarat președintele Maduro în interviul televizat. În aceeași ieșire publică, liderul de stat a spus că eventualitatea unui război civil „depinde în totalitate de nivelul de nebunie și agresivitate a imperiului nordic [SUA, n.r.] și a aliaţilor săi din Vest”. Președintele a adăugat însă că „ne pregătim să ne apărăm ţara” ca răspuns la declaraţia președintelui american, care a spus într-un interviu acordat CBS că utilizarea forţei militare rămâne „o opţiune”.

Maduro l-a avertizat pe președintele american că riscă să repete situaţia din Războiul din Vietnam, dacă va interveni în Venezuela. În perioada 1965-1973, Statele Unite au implicat sute de mii de soldaţi în combaterea forţelor comuniste în Vietnam. Însă operaţiunea, extrem de costisitoare, a provocat tulburare în SUA și un eșec internaţional răsunător.

Duminică, ultimatumul acordat de mai multe ţări europene, între care Franţa, Marea Britanie, Germania și Spania, președintelui Maduro pentru organizarea alegerilor anticipate a expirat. Aceasta înseamnă că ţările amintite vor recunoaște interimatul lui Guaidó. Marea Britanie și Spania au oficializat chiar astăzi această promisiune.

Președintele venezuelean anunţase dinainte că nu va accepta ultimatumuri de la nimeni. „E ca și cum aș transmite eu Uniunii Europene: «Vă dau cinci zile să recunoașteţi independenţa Republicii Catalane că, dacă nu, vom lua măsuri.» Nu, politica internaţională nu se poate baza pe ultimatumuri. Asta a fost în era imperiilor și coloniilor”, a mai spus Maduro.

Care este situaţia în Venezuela?

Sute de mii de oameni au ieşit ieri pe străzile din Caracas ca să-şi arate susţinerea pentru autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei. În faţa mulţimii, Juan Guaidó a făcut un nou apel la oamenii regimului, mai ales la militari, să-l abandoneze pe Maduro. În paralel cu demonstraţia ant-regim, într-o altă parte a oraşului, Maduro a scos mii de susţinători în stradă.

Preşedintele contestat al Venezuelei a propus organizarea de alegeri anticipate nu pentru preşedinţie, aşa cum îi cere Occidentul, ci pentru Parlament, singura instituţie controlată de opoziţie.

Fundalul crizei

Răbdarea venezuelenilor pare ajunsă la capăt, după ani în care economia s-a prăbușit generând hiperinflaţie și penurie de alimente și medicamente. Milioane de cetăţeni sunt deja refugiaţi în ţările vecine.

Juan Guaidó a avut iniţiativa organizării unei coaliţii internaţionale de ajutor umanitar. Însă, fiindcă nu deţine controlul asupra vreunui teritoriu din Venezuela, a organizat trei centre de colectare de ajutoare în ţările vecine, unde se concentrează mai mulţi venezueleni refugiaţi. Președintele Maduro a respins posibilitatea intrării în ţară a oricărui ajutor umanitar, asigurându-și suporterii strânși la manifestaţiile de sâmbătă că „nu am fost și nici nu vom fi o ţară de cerșetori”.

Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.