Franţa: legea care pedepsește clienţii prostituatelor este constituţională

971

Consiliul Constituţional din Franţa a stabilit că interdicţia de a cumpăra servicii sexuale, impusă de legea din 13 aprilie 2016, nu contravine legii fundamentale a statului francez. Verdictul a venit după ce Consiliul a analizat o plângere a mai multor prostituate, susţinute de nouă asociaţii.

Legea care pedepsește persoanele care cumpără favoruri sexuale a provocat dezbateri aprige atât în parlamentul, cât și în societatea franceză.

Prostituatele au susţinut că le-a fost încălcată libertatea sexuală și comercială și că, prin incriminarea clienţilor, au fost forţate să își asume riscuri mai mari în meseria care le asigură existenţa.

Inspirată din modelul suedez, legea din 2016 pedepsește persoanele care doresc să cumpere un act sexual, cu amenzi de până la 1.500 de euro și chiar de 3.750 de euro, în caz de recidivă.

Amenda nu este singura pedeapsă prevăzută de lege pentru clienţii care apelează la serviciile prostituatelor, aceștia fiind obligaţi să participe la cursuri despre efectele negative ale prostituţiei, pentru a conștientiza că majoritatea femeilor care se prostituează nu au adoptat această meserie de bunăvoie.

De fapt, legea urmărește consolidarea percepţiei de victime (renunţând la percepţia de infractori) a femeilor care lucrează în reţelele de prostituţie, permiţându-le chiar să depună mărturie în cazul anchetării unor infracţiuni, fără teama de a fi acuzate la rândul lor. De asemenea, legea prevede acordarea de sprijin social și profesional pentru victimele prostituţiei și crearea unui program care să ajute femeile care vor să abandoneze această ocupaţie.

Dat fiind numărul mare de prostituate străine din Franţa (până la 80% dintre acestea provin din Africa și din Europa de Est), legiuitorul intervine și în soluţionarea situaţiei lor, oferindu-le un permis de rezidenţă de 6 luni, cu condiţia de a-și abandona meseria.

Noile reglementări au fost primite cu ostilitate însă de lucrătoarele din această branșă și de organizaţiile care le susţin.

„Clientul dictează acum condiţiile sale și nu avem de ales, pentru că avem mai puţini clienţi decât înainte, dar tot atâtea facturi la sfârșitul lunii”, a sintetizat Anais, una dintre prostituate, nemulţumirile colegelor sale de breaslă.

Patrice Sinosi, un avocat care sprijină tabăra celor care lucrează în prostituţie, afirmă că statul a creat o situaţie „schizofrenică” incriminând pe cei care cumpără favoruri sexuale, dar nu și pe cei care le vând.

Deși unele grupuri feministe au salutat legea, considerând-o un pas înainte pentru drepturile femeii, persoanele care lucrează în acest domeniu au denunţat reglementarea ca o încălcare a „drepturilor constituţionale la autonomia personală și libertatea sexuală, respectul vieţii private, libertatea contractuală și libertatea de a face afaceri”.

În apărarea legii, Consiliul Francez pentru Egalitatea dintre Bărbaţi și Femei a declarat că prostituţia este „opusul eliberării sexuale” și că ea oprimă femeile, invocând și sprijinul larg al populaţiei în favoarea acestei măsuri – aproape 80% dintre francezi au declarat că sunt de acord cu interdicţiile impuse de lege.

După ce mai multe femei care practică prostituţia, sprijinite de 9 asociaţii (între care și Médecins du Monde), s-au adresat Consiliului Constituţional, susţinând că legea le încalcă libertatea, acesta a stabilit că legea nu contravine Constituţiei.

În răspunsul său, consiliul argumentează că, potrivit viziunii legiuitorului, majoritatea persoanelor care se prostituează sunt victime ale proxenetismului, iar penalizarea clienţilor „privează astfel proxenetismul de o sursă de venit şi combate de asemenea traficul cu fiinţe umane”.

Niciun articol de afișat