ONU: Mii de copii traumatizaţi în Fâșia Gaza

114

„Impact catastrofic şi tragic” - este concluzia unui raport ONU care a analizat efectele conflictului din Fâşia Gaza asupra copiilor. Acesta a fost făcut public odată cu începerea armistiţiului de 72 de ore dintre israelieni şi palestinieni.

Cel puţin 408 copii au fost ucişi în Fâşia Gaza în timpul conflictului armat şi alţi 2.502 au fost răniţi. Nu mai puţin de 373.000 de copii au trecut prin experienţe traumatizante şi au nevoie de sprijin psihosocial, potrivit Pernille Ironside, de la Unicef Gaza. „Nu există nici măcar o familie care să nu fi suferit vreo pierdere directă”, declara Ironside zilele trecute. În acest context, concluzia raportului ONU în ceea ce priveşte impactul conflictului asupra copiilor din Fâşia Gaza este cât se poate de alarmantă, notează nytimes.com.

Impactul acestui conflict l-a întrecut cu mult pe cel al conflictelor din anii 2008-2009 şi 2012. ONU şi alte organizaţii umanitare aproape că sunt depăşite de situaţie şi nu mai pot face faţă nevoilor a miilor de oameni afectaţi. Aproximativ 270.000 de persoane au solicitat adăpost în cele 90 de centre conduse de ONU şi alte 200.000 au găsit adăpost în casele rudelor, prietenilor sau vecinilor.

Copiii sunt în mod cert cei mai afectaţi. Fraţi, surori, rude şi prieteni răniţi, morţi, cu membre amputate sau feţe desfigurate de bombele israelienilor sunt doar câteva dintre tragediile la care au fost martori în Fâşia Gaza. „Şi toate acestea sub ochii copiilor”, spunea Ironside, îngrijorată de soarta acestor fiinţe nevinovate. Cu câteva zile în urmă, un purtător de cuvânt al ONU pentru refugiaţii palestinieni, Chris Gunness, izbucnea în hohote de plâns după un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera, în care descria pierderile omenești şi suferinţele copiilor din şcolile ce servesc drept adăposturi, relatează independent.co.uk.

„Drepturile palestinienilor şi ale copiilor lor sunt negate la scară largă, iar acest lucru este îngrozitor”, spunea Gunness. Cel puţin 142 de şcoli-refugiu au fost distruse de bombe, dintre care 90 erau ale ONU. În afară de pierderile umane, cele materiale sunt de ordinul miliardelor de dolari. Tayssir Amro, ministrul palestinian adjunct al Economiei, anunţa ieri că pagubele sunt de 4-6 miliarde de dolari, potrivit Mediafax. El explica faptul că acestea sunt „pagubele directe asupra economiei din Fâşia Gaza şi ar putea creşte odată ce vor fi adăugate consecinţele indirecte asupra populaţiei”.

În prezent, Fâşia Gaza se bucură de câteva ore de linişte datorită armistiţiului de 72 de ore iniţiat ieri dimineaţă, dar suferă din cauza lipsei de apă şi de electricitate. Acest lucru afectează spitalele, şcolile, unităţile comerciale, uzinele de tratare a apei şi, în definitiv, pe cei 1,8 milioane de locuitori.