200 de milioane de dolari pentru ţările afectate de Ebola

202

Banca Mondială (BM) va aloca de urgenţă 200 de milioane de dolari guvernelor din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, dar și Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola.

Virusul Ebola deja a provocat moartea a 887 de persoane în Africa, potrivit bilanţului de săptămâna aceasta al OMS. În acest context, în prima zi a summitului SUA – Africa, ce se desfăşoară la Washington şi la care participă 50 de şefi de stat şi de guvern din ţările africane, preşedintele BM, Jim Yong Kim, a anunţat alocarea fondurilor de urgenţă, notează BBC.

„Avem o responsabilitate faţă de această regiune a Africii”, spunea Kim. El însuşi medic specializat în boli infecţioase, îşi exprima îngrijorarea spunând că foarte multe vieţi se află în pericol dacă nu se stopează curând elanul epidemiei de Ebola. „Urmăresc în permanenţă efectul mortal al bolii şi sunt întristat să văd că afectează angajaţi medicali, familii şi comunităţi”, declara într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Finanţările BM vor fi folosite pe termen scurt la plătirea cadrelor medicale şi la acoperirea nevoilor pentru îngrijirea persoanelor infectate. Pe termen lung, fondurile alocate de BM vor fi folosite pentru sprijin economic, bugetar şi social în urma consecinţelor provocate de Ebola şi pentru lupta împotriva răspândirii acestui virus.

Programul de urgenţă va fi supus votului în consiliul de administraţie al Băncii Mondiale, bucurându-se deja de „sprijin ferm”. Decizia formală în ceea ce priveşte acest proiect va fi anunţată la sfârşitul săptămânii, după cum reiese din declaraţiile vicepreşedintelui BM pentru Africa, Makhtar Diop, relatează agerpres.ro.

Potrivit OMS, Ebola este o febră hemoragică, cauzată de un virus descoperit în anul 1976. Se pare că virusul provine de la liliacul de fructe sau de la antilope şi maimuţe, care a trecut la oameni prin contactul cu sânge, secreţii sau organe de la animalele bolnave. Virusul se răspândeşte de la om la om prin contactul cu sânge infectat sau cu fluidele corpului. Perioada de incubaţie oscilează între 2 şi 21 de zile. Nu există niciun vaccin pentru Ebola, iar rata de supravieţuire este de 10%, ceea ce face ca epidemia să fie extrem de periculoasă. Totuşi, dacă este descoperită la timp, şansele de supravieţuire sunt mai mari.

Gazda summitului SUA – Africa, Barack Obama, spunea înainte de începerea acestuia că „Ebola nu este ceva care se transmite uşor”. Cu toate acestea, persoanele care participă la summit au fost supuse la controale atât la ieşirea din ţările de origine, cât şi la sosirea în SUA. În ciuda optimismului lui Obama şi a informaţiile potrivit cărora Ebola se transmite doar prin fluide ale corpului şi sânge, în urmă cu doi ani, oamenii de ştiinţă din Canada au descoperit că „cea mai mortală formă a virusului Ebola se poate transmite pe calea aerului, între specii”, notează epochtimes-romania.com. Oricum ar fi, experţii sugerează că nu trebuie subestimată abilitatea acestui virus de a se răspândi şi de a secera vieţi oriunde în lume.