CPI: Mandat de arestare pe numele lui Gadhafi

28

Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Muammar Gadhafi. Alte mandate de arestare au fost eliberate pe numele lui Seif al-Islam, fiul lui Gadhafi, şi Abdallah Al-Senoussi, şeful serviciilor de informaţii libiene. Aceştia sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.

Gadhafi este acuzat că a ordonat crime şi persecuţii împotriva cetăţenilor libieni, între 15 şi cel puţin 18 februarie, informează CNN. Vestea emiterii mandatului de arestare a provocat manifestări de bucurie în oraşul Misrata. Decizia a fost salutată şi de organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International.

„Trebuie să li se facă dreptate celor care au fost victime ale abuzurilor grave împotriva drepturilor omului şi ale violării legii umanitare internaţionale comise în Libia, în timpul şi după represiunea brutală a protestelor pro-reformă din prima parte a acestui an", a declarat Michael Bochenek, de la Amnesty International.

Bochenek a avertizat că eşecul în a-l aduce pe Gadhafi în faţa justiţiei pentru crimele de care se face vinovat ar trimite un semnal în toată lumea, încurajând şi alţi dictatori să comită astfel de fapte fără teama că vor fi traşi la răspundere.

Revolta din Libia s-a soldat cu mii de morţi, potrivit procurorului CPI. Ea a antrenat fuga în străinătate a cca. 650.000 de libieni şi strămutarea în interiorul ţării a altor 243.000, potrivit unor date ONU citate de Mediafax.

(Foto: sodahead.com)