Românii printre cei mai modești consumatori de carne

56

Românii consumă tot atâta hrană câtă consumau în anii 2008-2009, potrivit celor mai recente date Eurostat, citate de Gândul.

În 2009, un român mânca, în medie, 68 de kilograme de carne pe an. Doar în Slovacia și Marea Britanie se consuma mai puţină carne: 64 kg, respectiv 52 kg pe cap de locuitor. La polul opus se aflau portughezii, cu 112 kg pe cap de locuitor.

Prin comparaţie cu restul europenilor, românii sunt moderaţi și în ceea ce privește consumul de unt. În 2009, un român mânca în medie 700 de grame de unt pe an, mai mult însă decât bulgarii care consumau doar 90 de grame anual. Cel mai mult unt se mânca în Franţa: 7,86 kg pe cap de locuitor. Și belgienii, germanii, estonienii și austriecii se numără printre marii consumatori de unt din Europa.

Alimentul cel mai vandabil în România este laptele. Media consumului de lapte în 2009 ajungea la 100 l pe cap de locuitor, în condiţiile în care recordul european (deţinut de irlandezi) era de 138,8 l. Bulgarii, în schimb, consumau doar 8 l de lapte anual.