Dedesubturile unei întâlniri „surprinzătoare” cu președintele

39

Știţi fotografiile acelea în care președinţii apar în ipostaze surprinzătoare, care par să își aibă rădăcina în spontaneitatea persoanei care își dă jos „armura" de președinte și îmbracă „costumul" omului obișnuit? Ei bine, de multe ori această spontaneitate are în spatele ei munca unei întregi echipe, al cărei rol e să o facă să pară exact așa.

Un exemplu foarte interesant în acest sens îl oferă Robinson Meyer, care povestește pentru The Atlantic, cum este să fii martorul unui asemenea spectacol și ce se întâmplă în culise. Este îndeajuns să ne uităm la cele două fotografii ale aceluiași eveniment. În prima, făcând abstracţie de marea săgeată roșie care localizează poziţia lui Meyer, președintele este surprins într-un moment inedit, stând la o vorbă cu câţiva tineri americani, care iau masa la o cafenea obișnuită, într-o dimineaţă obișnuită de vineri. Cine s-ar gândi că președintele american are treburi mai importante de făcut vineri dimineaţa decât să stea prin cafenele? Rezultatul: un punct în plus pentru imaginea sa.

Dacă avem însă rara ocazie să vedem și a doua fotografie, vom vedea eforturile care se depun pentru ca președintele să își creeze o legătură cu oamenii de rând. De cealaltă parte a mesei, stă o armată de jurnaliști și, probabil, oameni de relaţii publice de la Casa Albă, care imortalizează în fotografii și capturi video ceea ce urmează să fie „știrea zilei". Este ceea ce Meyer numește „cealaltă tabără", asta după ce restaurantul a fost cumva împărţit în două. Oamenii au fost mutaţi de la locurile lor, mesele au fost rearanjate, iar cei care aveau să stea lângă președinte au fost controlaţi de către agenţii de securitate, ceea ce deși poate fi puţin supărător, este totodată de așteptat și normal, atunci când este vorba despre singuranţa celui mai important om din stat, și poate din lume. Oamenii au fost înștiinţaţi că va veni președintele pentru ca nu cumva vreunul din ei, prea entuziasmat la vederea sa, să facă ceva nu tocmai potrivit.

Au trecut 40 de minute de la anunţuri, aranjamente de mese, timp în care cei cinci tineri au așteptat cuminţi și emoţionaţi la masă. Când președintele a intrat pe ușă, „a încetat să mai fie președinte și a început să fie Tipul ăla de pe Twitter, Tipul ăla care ţine discursuri care te dau pe spate, Tipul ăla", scrie Meyer. A dat mâna cu jumătate dintre oamenii de pe fiecare parte și a spus că „păstrează" cealaltă jumătate pentru după masă. Când să se așeze la masă, a văzut un bebeluș pe care l-a luat în braţe, în timp ce asculta povestea mamei. Asta a durat aproximativ 1 minut, după care s-a așezat la masa celor 5 și au început să discute despre cum ar putea tinerii să își facă asigurări de sănătate. După vreo 20 de minute, discuţia a continuat despre muzică și seriale TV, președintele oferind câteva detalii din viaţa sa personală. La sfârșit a dat mâna cu cei de la masă, a făcut o poză cu ei, i-a salutat pe restul și a plecat. Nu a fost o zi tipică din viaţa americanilor care s-au trezit cu președintele la masa vecină, dar probabil nici o zi tipică din viaţa președintelui, care printre politică, găsește momente de conexiune cu oamenii, chiar dacă acestea pot fi trecute și la capitalul de imagine.