Dezvăluirile NSA creează tensiuni în relaţiile dintre SUA și aliaţi

24

Dezvăluirile făcute de fostul colaborator al serviciilor secrete Edward Snowden au produs tensiuni în relaţiile cu unii dintre aliaţii Statelor Unite, a recunoscut administraţia americană, prin purtătorul de cuvânt.

Noi relatări apărute în mass-media au realimentat controversa în jurul acţiunilor NSA (National Security Agency). Cea mai recentă acuzaţie a fost aceea că, prin NSA, Statele Unite au interceptat convorbirile a nu mai puţin de 60 de milioane de spanioli, într-o singură lună. Mai aprinse însă au fost discuţiile, după ce o publicaţie germană a susţinut că NSA a interceptat convorbirile cancelarului german Angela Merkel, încă din anul 2002.

Monitorizările din Spania ar fi avut loc între 10 decembrie 2012 și 8 ianuarie 2013. Atât ziarul El Pais, cât și ziarul El Mundo au susţinut că spionii NSA au monitorizat apelurile spaniolilor, însă nu și conţinutul lor. Acuzaţiile au dus la convocarea unei întrevederi a ministrului spaniol de Externe cu ambasadorul american la Madrid.

În privinţa interceptărilor convorbirilor cancelarului german, presa oferă informaţii conflictuale. Din Bild am Sonntag aflăm că Obama ar fi știut încă din anul 2010 că NSA supraveghează convorbirile Angelei Merkel. Publicaţia susţine că șeful NSA, Keith Alexander, i-ar fi prezentat personal președintelui american informaţia potrivit căreia șefa executivului de la Berlin ar fi spionată, și că președintele nu a cerut oprirea operaţiunii. Dacă citim Der Spiegel aflăm că Barack Obama i-a telefonat personal Angelei Merkel pentru a o asigura că nu a știut nimic despre activităţile NSA în ceea ce o privește și că ar fi oprit acţiunea de spionaj dacă ar fi știut că aceasta are loc. În schimb, purtătorul de cuvânt al lui Merkel s-a reţinut de la a oferi detalii presei.

Un europarlamentar din partea Marii Britanii a pus gaz pe foc declarând că „Adevărata problemă nu este că 35 de lideri au avut telefoanele ascultate. Importante sunt informaţiile ca cele furnizate de către El Mundo, cum că milioane de cetăţeni au fost sub supraveghere. E vorba de supraveghere în masă", a afirmat Moraes.

Aceste discuţii vin pe fondul unei solicitări recent făcute de cancelarul Angela Merkel și de președintele Franţei, Francois Hollande, către președintele Statelor Unite, căruia i-au cerut garanţii că spionarea aliaţilor va înceta. În cadrul unei reuniuni de vârf a UE, Merkel și Hollande au declarat că, până la finele lunii decembrie trebuie stabilite reguli clare privind cooperarea serviciilor secrete germane şi franceze cu omologii din SUA. Această intenţie a fost salutată de alte state membre ale Uniunii Europene.

La Washington, mii de americani au ieșit în stradă pentru a solicita o lege de reformare a programelor de monitorizare desfășurate de NSA. Potrivit organizatorilor, circa 4.500 de persoane au protestat sâmbătă în faţa Capitoliului – sediul Congresului american. Manifestanţii au trimis Congresului o petiţie semnată de 575.000 de persoane, prin care le solicită liderilor politici să „elimine orice urmă de îndoială cu privire la amploarea programelor de spionaj ale NSA".

Cu doar o zi înainte de manifestaţii, site-ul NSA era indisponibil. Reprezentanţii instituţiei au negat că ar fi fost vorba de un atac informatic, acuzând erori tehnice în timpul unei operaţiuni de actualizare a conţinutului.