Donald Trump în Polonia: „Îl vrem pe Dumnezeu”

801

Președintele american este la a doua sa vizită în Europa, după ce prima a fost catalogată de analiști drept un dezastru. Este însă la prima sa vizită în Polonia, unde a ţinut un discurs croit pe măsura ţării care i-a lansat invitaţia specială.

Donald Trump este invitatul Poloniei la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, un eveniment inedit în scopul său de „sub-regionalizare economică în interiorul UE”, după cum scrie Octavian Milewski pentru RFI. Este un eveniment-apel pentru dezvoltarea economică cumva separată și accelerată a statelor din Europa Centrală și de Est, pentru recuperarea decalajelor economice faţă de statele din Vest, o dezvoltare de la Marea Baltică, la Marea Neagră și Marea Adriatică. Se pune accent deosebit pe proiecte energetice, transport, infrastructură, telecomunicaţii și educaţie, iar Polonia vrea să preia iniţiativa.

Trump se bucură de o imagine pozitivă în rândurile executivului polonez, care nu nutrește cele mai calde relaţii cu Bruxeles-ul, Berlinul sau Parisul, orașe reprezentante ale unor ţări care se gândesc să penalizeze Polonia și Ungaria pentru derapajele nedemocratice din ultima perioadă. Trump a pregătit însă un discurs laudativ, cu încărcătură emoţională-identitară aparte pentru polonezi, care nu poate decât să îi facă să se simtă ca și cum au cucerit lumea. „Am venit la voi în ţară ca să vă transmitem un mesaj important: America iubește Polonia și americanii îi iubesc pe polonezi”, și-a început Trump discursul.

Președintele american a numit Polonia „inima geografică a Europei” și a spus că „în sufletul polonezilor vede sufletul Europei”. Trump și-a folosit stilul populist caracteristic pentru a lăuda Polonia, de la eliberarea de sub comunism şi lupta polonezilor pentru libertate, la primirea soldaţilor americani și asigurarea stabilităţii în zonă, la opoziţia faţă de Rusia, o ţară care întreprinde „activităţi destabilizatoare”. „Există un curaj și o putere în caracterul polonez pe care nimeni nu poate să le distrugă. Polonia este o patrie a marilor eroi. Și voi sunteţi un popor care știe adevărata valoare a lucrurilor pe care le apăraţi”, a spus Trump într-un discurs care cu siguranţă va intra în istoria poporului polonez. Acest discurs perfect populist, conservator și naţionalist nu a făcut nici cea mai modestă referire la derapajele recente ale guvernului polonez, ba chiar a menţionat că cele două ţări partenere „împuternicesc femeile ca stâlpi ale societăţii noastre și ale succesului nostru”, uitând probabil de protestele masive recente din Polonia, când guvernul polonez a încercat să interzică avortul.

Trump le-a promis polonezilor că America va respecta Articolul 5 din tratatul NATO și că le va oferi polonezilor o alternativă energetică ca să nu mai fie dependenţi de un singur furnizor, adică Rusia. Nu a spus însă cum va face aceste lucruri. În discursul său nu a uitat să atingă un element extrem de important pentru identitatea naţională a polonezilor: credinţa în Dumnezeu. Trump a amintit de ziua de 2 iunie 1979, când un milion de polonezi s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru prima mesă cu Papa Ioan Paul II și au strigat cu toţii într-o voce „Îl vrem pe Dumnezeu”, deși erau încă sub ocupaţie comunistă. „Stând astăzi în faţa acestei mulţimi incredibile, a acestei naţii credincioase, încă putem auzi ecourile acelor voci prin istorie. Mesajul lor este la fel de real astăzi. Oamenii din Polonia, oamenii din America, oamenii din Europa încă strigă «Îl vrem pe Dumnezeu»”, a spus Trump în uralele mulţimii.

„Aşadar, împreună să luptăm ca polonezii pentru familie, pentru libertate, pentru ţară şi pentru Dumnezeu. Dumnezeu să îi binecuvânteze pe polonezi, pe aliaţii noştri şi pe Statele Unite!” și-a încheiat el discursul din Piaţa Krasiński, în faţa unor oameni care îi scandau numele și care purtau pancarte pe care scria „Make Poland Great” și steaguri americane și poloneze. Nici în America nu mai reușește Trump să facă băi de mulţime cum a făcut în Polonia, o ţară care alunecă de la standardele democratice ale promovării și apărării drepturilor omului, nu mult diferit de ceea ce se întâmplă astăzi și în America. În ambele ţări discursul religios este folosit tot mai des ca armă politică și de manipulare socială.