Euromaidanul din Kiev devine câmp de război

105

Poliţia metropolitană ucraineană a împrăştiat brutal manifestanţii de la Euromaidan, o serie de manifestaţii prodemocraţie din Kiev, ce au debutat pe 21 noiembrie 2013. Trei persoane au fost ucise, poliţia aducând blindatele pe străzi, în cea mai mare operaţiune de la debutul protestelor.

Imaginile din capitala Ucrainei au arătat sute de poliţişti care foloseau gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi grenade împotriva manifestanţilor din pieţele mari ale oraşului, care campează de câteva săptămâni pe străzile din zona centrală. Noaptea trecută, forţele de ordine au scos şi blindatele în stradă, în încercarea de a împrăştia protestatarii.

Două persoane au decedat noaptea trecută la spital, iar astăzi o a treia persoană a decedat în urma traumatismelor suferite în timpul ciocnirilor dintre susţinătorii opoziţiei şi organele de ordine, informează medicii legişti. Totuşi surse din Ministerul de Interne, citate de Russia Today, neagă că cei trei protestatari ucişi ar fi fost victimele unor confruntări cu poliţia.

Conflictele dintre manifestanţi şi poliţie au intrat în a patra zi consecutivă de violenţe, după ce naţionaliştii radicali au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva loviturii de stat care îi împiedică să se separe de influenţa Rusiei şi să fie integraţi în Uniunea Europeană.

Reprezentanţii Uniunii Europene au condamnat escaladarea violentă a conflictului, îndemnând la încetarea imediată a violenţelor în Ucraina, într-un comunicat publicat la Bruxelles.