Conferinţă de pace fără pace în Siria

16

„Confruntare directă" şi „echilibristică politică" par să fie cuvintele-cheie care descriu starea de fapt la Conferinţa de Pace Geneva 2, o întâlnire geopolitică menită să caute pacea în Siria. Din păcate însă, pentru cei 9,3 milioane de refugiaţi, printre care şi creştini, pacea este de negăsit.

Toate părţile prezente la negocieri au ceva de câştigat, ceea ce face ca un consens să fie imposibil de realizat. Pe de o parte, opoziţia e divizată în grupări rebele, care, uneori, luptă unele împotriva altora. Aceasta îi face pe rebeli insuficient de puternici pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Bashar al Assad. Iar absenţa de la masa negocierilor îi descalifică de la bun început.

Pe de altă parte, preşedintele nu vrea să renunţe la putere şi intenţionează să candideze pentru un nou mandat. Acesta constituie, în sine, un dezacord care are potenţialul de a arunca în aer negocierile încă dinainte de a se discuta problemele de fond, explică jurnaliştii Associated Press.

Totodată, pentru grupările apropiate Organizaţiei al-Qaida, conferinţa din Elveţia e, mai degrabă, un obstacol în intenţia lor de a transforma Siria într-un stat religios. Prin urmare, victoria nu poate fi de partea nimănui.

În faţa acestui scenariu, delegaţii celor 40 de state participante la Geneva 2, care aveau propria viziune asupra evenimentelor, riscă să plece dezarmaţi. În timp ce secretarul de stat american, John Kerry, îndeamnă la realism, pacea pare tot mai greu de găsit. În cel mai bun caz, ceea ce va reuşi această întâlnire va fi să rezolve câteva detalii, dar să eşueze în a-i mulţumi pe toţi cei ce se află la masa tratativelor.

Sângerosul război din Siria a început în martie 2011, ca un protest paşnic împotriva regimului al Assad. Acum, la aproape trei ani de la debutul războiului civil, Siria trage linie şi numără peste 100.000 de morţi şi 9,3 milioane de refugiaţi. Deşi întârziată, pacea este mai aşteptată ca oricând.