Filmul prin care Hollywoodul inspiră protestele de stradă

1615

Viaţa imită arta în protestele din Thailanda. Salutul caracteristic filmului "The Hunger Games" („Jocurile foamei”) a devenit un simbol încărcat emoţional al rezistenţei thailandeze împotriva armatei, care a preluat puterea pe 22 mai, printr-o lovitură de stat.

Gestul a depășit barierele memoriei colective, ajungând direct pe străzile din Thailanda, în primele zile ale lunii, când protestatarii s-au organizat în grupuri mici, pașnice, fiecare ridicând trei degete în aer.

În trilogia realizată după cărţile omonime, acest salut simbolizează rebeliunea împotriva conducerii totalitare, semnificând „mulţumiri, admiraţie și rămas-bun” faţă de cineva drag. În Thailanda simbolul a căpătat diverse explicaţii.

twitter

Unii citează valorile Revoluţiei Franceze (Libertate, Egalitate și Fraternitate), iar alţii spun că înseamnă libertate, alegeri și democraţie. Un montaj foto cu scene din film și de la proteste, care circulă pe internet, oferă altă explicaţie: negarea loviturii de stat, libertate și democraţie, scrie The New York Times.

„Ridicarea celor trei degete a devenit un simbol pentru respectarea drepturilor politice fundamentale ale omului”, a declarat un activist, pe pagina sa de Facebook. El le-a cerut oamenilor să ridice mâna spre cer la orele 9, 13 și 15, în locuri publice sigure, unde nu se află poliţie sau armată.

Reacţia autorităţilor

Deja mai mult persoane dintre cele care au adoptat simbolul rezistenţei au fost arestate, în scene care sunt chiar foarte similare cu cele din cărţile lui Suzanne Collins, ecranizate la Hollywood.

Forţele de securitate au reţinut cel puţin șapte persoane care s-au alăturat protestelor pașnice și au ridicat trei degete în aer, împotriva juntei. Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că se știe de unde provine simbolul și deocamdată cei care îl folosesc sunt monitorizaţi.

„Dar, dacă se organizează întâlniri de mai mult de 5 persoane care folosesc acest salut, atunci va trebui să intervenim cu arestări în unele cazuri”, citează Reuters.

Mai mulţi reporteri au fost martorii unei scene în care o femeie mai în vârstă care tocmai făcuse semnul cu trei degete a fost interceptată de trei ofiţeri îmbrăcaţi în haine civile, unul dintre ei pozând ca membru al echipajului de filmare, purtând legimitaţie standard emisă pentru reporteri de către Asociaţia Jurnaliștilor Thailandezi.

Atitudinea aurotităţilor nu face decât să întărească asemănările dintre realitate și ficţiune și să cimenteze astfel o alegere care ar fi putut fi doar o sclipire de moment.

https://www.youtube.com/watch?v=u2Bb6VmqNRo

Probleme vechi

Thailandezii au motive să fie temători. Loviturile de stat militare aproape au devenit o tradiţie. De când statul a abandonat monarhia absolută, în 1932, au fost 14 lovituri de stat și încă vreo șase încercări eșuate, scrie Forbes.

Impresia generală este că de această dată situaţia este mai gravă decât de obicei. Începută pe 22 mai, mișcarea de rezistenţă a ieșit în evidenţă prin numărul mare de politicieni și academicieni care susţin fosta conducere, în persoana lui Yingluck Shinawatra, îndepărtată de la putere pe 7 mai.

Nimeni nu ar vrea să se repete scenariul din mai 2010, când mai mult de 90 de persoane au murit și 2.000 au fost rănite în timpul unei intervenţii militare împotriva protestatarilor care cereau revenirea la putere a unui guvern ales prin vot popular, ce fusese îndepărtat printr-un puci, cu 4 ani înainte. Dar arestarea unor oameni pentru un simplu salut preluat din filme nu a făcut nimic pentru a liniști fricile cu privire la planurile armatei.

Brad Adams, director al diviziei asiatice pentru Human Rights Watch, spune despre salutul din „The Hunger Games că este un „act simbolic pentru rezistenţă pașnică” ales într-o situaţie care se înrăutăţește rapid, în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

Un editorial publicat în The Bangkok Post îi sfătuia pe liderii armatei să ia aminte la finalul cărţilor (căderea dictaturii) și să nu îi pedepsească pe cei care folosesc salutul din film: „Dacă Gen. Prayuth Chan-ocha ar citi căţile sau s-ar uita la film ar vedea că revoluţia nu s-a datorat salutului, ci execuţiei publice a unui bătrân care a răspuns primul la salut.”

De la Hollywood, cu drag

Fenomenul viaţa-imită-arta este extraordinar în acest caz, dar nu este fără precedent. Alte exemple de simboluri din cultura pop care au fost preluate pentru a exprima sentimente politice includ măștile albe, preluate de mișcarea Occupy, din filmul „V for Vendetta”, sau banderola galbenă (simbolizează sprijinul pentru ostatici, soldaţi dipăruţi) popularizată prin melodia „Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree”.

Filmul „The Hunger Games: Catching Fire” a fost destul de popular în Thailanda, adunând un câștig de 3,3 milioane de dolari. Un purtător de cuvânt al studiourilor Lionsgate a declarat că s-a aflat despre ceea ce se întâmplă în Thailanda, dar compania nu vrea să comenteze, conform AP.

Ca fiinţe raţionale și cu picioarele bine înfipte în pământ, care știu să deosebească între ficţiune și realitate, avem impresia că avem un control absolut asupra felului în care suntem sau nu suntem influenţaţi de filmele pe care le vedem. Realitatea arată însă că impactul a ceea ce vedem asupra felului în care gândim și ne comportăm este foarte departe de controlul și conștienţa noastră.

Thailandezii nu au văzut filmul anul trecut și și-au notat undeva în carneţel să folosească salutul cu ocazia următoarei lovituri de stat. Nici Elliot Rodger nu s-a gândit că o copilărie trăită la Hollywood va avea un asemenea impact asupra vieţii sale, încât va ajunge să își pună capăt zilelor, dar nu înainte de a mai lua 6 oameni cu el. Toate aceste lucruri se întâmplă și chiar dacă sunt văzute ca excepţii, impactul filmelor asupra oamenilor nu poate fi redus la zero, chiar dacă nu există metode pentru a-l cuantifica.

Foto: Twitter

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.