Internetul va deveni a cincea putere economică mondială

72

Amploarea și viteza internetului au contribuit la o creștere economică globală, influenţând ţări, culturi și companii. Anul 2016 va înregistra 3 miliarde de utilizatori de internet, comparativ cu anul 2010 când existau 1.9 miliarde, potrivit unui studiu al biroului de strategie Boston Consulting Group.

Dacă reţeaua internet ar fi o ţară, ar fi pe cale să devină a cincea putere economică mondială în 2016, după Statele Unite, China, Japonia şi India, dar în faţa Germaniei,scrie Agerpres.

Potrivit estimărilor BCG economia online a totalizat 2.500 miliarde de dolari anul trecut în ţările G20, iar peste 4 ani aceasta va reprezenta 4.200 miliarde de dolari.

Până în 2016, aproximativ 80% din numarul total de conexiuni la internet vor fi realizate prin smartphone-uri si tablete.Dominic Field, partener la BCG si unul dintre autorii studiului, notează că internetul a intrat in rândul utilităţilor, precum electricitatea sau apa. Cele mai importante servicii sunt căutarea online, emailul, online banking și serviciile de investiţii.

În ceea ce privește contribuţia la economia globală a statelor din G20, Marea Britanie ocupă locul din top, urmând ca în anul 2016 internetul să aducă 12,4% din PIB, Coreea de Sus 8%, Europa celor 27 în general 5,7%, Statele Unite 5,4%, Canada 3,6% iar Franţa 3,4%. China va reprezenta 6.9% din PIB, iar acest lucru se datorează populaţiei de internauţi în creștere.

Conform BCG, în mai multe ţări, accesul la internet a favorizat întreprinderilor mici şi mijlocii vânzări mai rapide, comparativ cu cele care înregistrau o prezenţă scăzută sau nulă pe internet, diferenţa fiind de până la 22 de procente. BCG a intervievat 1.000 de utilizatori de internet din fiecare ţară G20.