Fuga după Snowden face America de râs

366

Fuga după Edward Snowden, fostul angajat NSA care a făcut public programul de spionaj global derulat de Statele Unite, arată cam care sunt relaţiile politice adevărate ale SUA cu Rusia și China și aruncă o mare umbră de îndoială asupra percepţiei Statelor Unite ca lider mondial, ce se poate impune în faţa oricărei alte ţări.

Într-o mișcare care a uimit și totodată înfuriat Casa Albă, autorităţile din Hong Kong i-au permis lui Snowden să se urce în avion și să fugă în Rusia, în ciuda unei cereri formale din partea SUA pentru a-l extrăda pe Snowden, acuzat în mod oficial de spionaj, după declaraţiile făcute despre NSA și GCHQ, centrul de spionaj britanic.

Odată ajuns în Moscova, Snowden a dispărut din nou, părăsind cursa comercială fără să fie văzut de nimeni. Snowden a cerut azil politic în Ecuador, ţara care i-a oferit protecţie și fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care încă locuiește la ambasada Ecuadorului din Londra.

Într-o declaraţie făcută publică duminică, WikiLeaks, care i-a oferit lui Snowden ajutor logistic și juridic pentru a ajunge în siguranţă în Ecuador, a declarat că acesta se îndreaptă spre locaţie „pe o rută sigură și este însoţit de către diplomaţi și consilieri juridici din partea WikiLeaks", scrie Guardian.

Ministrul de Externe al Ecuadorului, aflat în vizită în Vietnam, a declarat luni că Ecuadorul a primit cererea de azil politic din partea lui Snowden, dar încă nu s-a luat nicio decizie. „Analizăm cererea cu foarte multă responsabilitate," a declarat ministrul.

Fuga lui Snowden din Hong Kong i-a înfuriat pe politicienii americani, în timp ce declaraţiile din partea Chinei se concentrează pe condamnarea Washingtonului pentru programul de spionaj global. Agenţia de presă a statului chinez spune că dezvăluirile lui Snowden au pus America într-o poziţie foarte proastă. „Demonstrează că Washingtonul, care de mult timp încearcă să facă pe inocentul, în postura de victimă a atacurilor cibernetice, este de fapt personajul negativ al timpurilor noastre," citează CNN.

Autorităţile din Hong Kong l-au lăsat pe Snowden să fugă, pentru că cererea de extrădare formulată de americani ar fi fost „deficientă", asta în circumstanţele în care procurorul general al Statelor Unite ar fi discutat la telefon cu omologul său din Hong Kong, clarificând lucrurile, în sensul extrădării lui Snowden în America. În replică, autorităţile americane spun că nu li s-a reclamat nicio clipă faptul că cererea de extrădare ar conţine deficienţe și că din partea lor s-au îndeplinit toate condiţiile prevăzute de acordul de extrădare semnat cu Hong Kongul.

Moscova a fost atrasă în controversă după ce s-a aflat că pașaportul lui Snowden a fost revocat înainte să plece din Hong Kong și în consecinţă nu avea viză pentru Rusia. Dar Rusia a părut indiferentă la scandal, un oficial rus declarând că Snowden o să fie protejat de autorităţi cât timp stă în zona de tranzit a aeroportului din Sheremetyevo.

Senatorul democrat Chuck Schumer s-a arătat în schimb „foarte dezamăgit" de faptul că Rusia a permis aterizarea lui Snowden la Moscova: „Că este vorba despre Siria, Iran sau Snowden, preşedintele Putin se pare că vrea să supere mereu America", a spus Schumer la CNN. „Nu aşa tratezi aliaţii, motiv pentru care acest lucru va avea consecinţe asupra relaţiilor ruso-americane", a mai spus senatorul democrat.

În acest moment, Statele Unite nu au multe opţiuni pentru a-l aduce pe Snowden în faţa justiţiei. Președintele american riscă să se facă de râs și să facă America de râs, dacă atunci când cere în mod direct unei ţări să îl extrădeze pe Snowden, este refuzat. Acordurile de extrădare nu sunt mereu respectate, după cum s-a demonstrat când Hong Kong i-a permis lui Snowden să plece spre Rusia fără pașaport. Specialiștii cred că scenariul cel mai probabil va fi cel al discuţiilor diplomatice, departe de public, între SUA și Rusia sau ţara în care Snowden va primi azil politic.