Summit G20 cu teama unei noi recesiuni globale

20

Întâlnirea G20 din acest weekend de la Paris are loc pe fondul unei temeri majore: aceea că managemenetul economic și financiar din zona euro poate duce la o nouă recesiune globală. În timp ce fondul european de stabilitate financiară a primit undă verde, agenţiile de rating retrogradează marile bănci europene.

Slovacia era ultima din cele 17 state ale zonei euro care să ratifice extinderea fondului european de salvare la 440 de miliarde de euro. Iniţial opoziţia a respins solicitarea guvernului. Preţul plătit de guvernul slovac pentru alinierea la decizia celorlalte ţări din zona euro a fost acela de anunţare a organizării de alegeri anticipate în martie 2012. „Deși preţul a fost mare, mă bucur că am putut să ne îndeplinim obligaţiile și să nu blocăm acest instrument menit să prevină crizele din zona euro", a spus ministrul slovac de finanţe Ivan Miklos. UE se va putea concentra acum pe recapitalizarea băncilor, în special a celor ce au creditat Grecia.

În același timp însă agenţia Standard&Poor's a retrogradat creditarea pe termen lung a principalelor bănci spaniole. Mișcarea a fost urmată de agenţia Fitch care anterior retrogradase mai multe bănci europene, între care UBS, Lloyd's Banking Group și Royal Bank of Scotland. De asemenea ea a avertizat alte bănci cu privire la posibila retrogradare: Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank și Societe Generale.

Votul slovac a dat undă verde și discuţiilor ce încep azi la Paris în grupul G20, ţări ce acoperă 85% din economia globală. Temerile majore ale SUA și ale altor puteri economice mondiale din afara zonei euro precum China, Japonia sau Canada sunt acelea că managementul european al crizei ar putea duce la o recesiune globală.

Ministrul canadian de finanţe a dat tonul afirmând că acţiunile din zona euro sunt insuficiente faţă de nevoile reale. Șeful Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a afirmat că BCE a făcut tot ceea ce putea pentru a salva situaţia, iar de acum totul este în mâna guvernelor din regiune. Portugalia a prezentat deja un buget pe 2012 cu măsuri de austeritate înăsprite. „Trebuie să facem mai mult, mult mai mult decât a fost planificat iniţial", a spus premierulportughez Pedro Passos Coelho.

În ceea ce privește sistemul bancar, ministrul francez de finanţe a spus că băncile care au creditat Grecia vor trebui să taie aproximativ 21% din datorie. AFP notează un oficial al unui guvern european care a declarat că discuţiile ajung până la nivelul unei reduceri de 50%. În schimb șeful băncii centrale a Germaniei, Deutsche Bank, a manifestat dezaprobarea faţă de recapitalizarea băncii, afirmând că este o măsură contraproductivă. El e de părere că guvernelor le revine misiunea de a reda încrederea populaţiei în sistemul financiar actual.

Din altă perspectivă, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care conduce grupul miniștrilor de finanţe din zona euro a insistat asupra faptului că toţi aceia care se așteaptă ca Grecia să fie exclusă din zona euro se înșală.

Riscul cel mai mare al întâlnirii G20 din acest weekend este acela al divizării participanţilor la summit. Criza din Grecia și disputele între SUA și China pe marginea valutelor adaugă la tensiunea discuţiilor. „Această întâlnire are loc într-un context în care prioritatea absolută pentru succesul G20 este aceea de a găsi elementele stabilităţii zonei euro", notează Reuters citând o sursă din ministerul francez de finanţe. O îngrijorare majoră este aceea că deși Fondul European de Stabilitate Financiară ar putea susţine nevoile Greciei, Portugaliei sau Irlandei, el ar fi insuficient dacă s-ar pune problema salvării unor economii majore precum Italia sau Spania.