Pe Facebook, francezii „dau spre adopţie” ţigani

104

Rasismul francezilor vizavi de ţigani a atins o nouă culme, printr-o campanie pe Facebook, prin care francezii oferă spre adopţie etnici romi tuturor celor care îi apără.

Campania denigratoare se numeşte „Adoptă un ţigan" şi se adresează „tuturor ţiganofililor, ţiganologilor şi prietenilor romilor. O pagină dedicată iubitorilor nomazilor, ţiganilor şi hoţilor de cupru".

Pagina a fost creată la începutul lunii august de câţiva internauţi francezi, care s-au declarat sătui de ţiganii veniţi din Europa de Est la furat şi la cerşit, arată Le Figaro.

Campania nu a rămas fără ecou. Joia trecută, a fost înaintată o plângere pentru „incitare la ură rasială" de o asociaţie cu sediul în Bouches-du-Rhone, care denunţă „un val de ură faţă de comunitatea de ţigani", mai notează Le Figaro.

Problema romilor din Franţa „datează" deja de câţiva ani şi a fost abordată prin mai multe metode. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a încercat în numeroase ocazii să îi trimită pe romi înapoi în România, politică criticată de socialişti. Aflaţi acum la putere, socialiştii au încercat să îi integreze pe romi, dar nici această metodă nu a dat roade. În consecinţă, romii sunt în continuare subiect de batjocură şi discriminare în hexagon.