Grecia, capitala europeană a terorismului

103

Grecia este ţara europeană cu cel mai ridicat grad de risc terorist. Ea este încadrată la categoria „risc ridicat" şi a urcat pe locul 24, de pe locul 57, în Indexul Riscului Terorist (IRT). Somalia este ocupanta primului loc, depăşind Pakistanul, Irakul şi Afganistanul.

Indexul Riscului Terorist a fost publicat, ieri, de societatea britanică Maplecroft care oferă consultanţă în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor la nivel global.

IRT arată că Grecia a avut parte de 180 de atacuri teroriste în perioada iunie 2009 – iunie 2010, adică mai multe atacuri decât în Yemen – ţara ocupantă a locului 9, în acelaşi index. În ultimul timp, grupuri mici, de stânga, au atacat o serie de obiective în Grecia. Deşi aceste atacuri nu s-au soldat, în cele mai multe cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, ele tind să destabilizeze situaţia, cum s-a întâmplat la începutul lunii noiembrie a.c., când au fost descoperite mai multe bombe destinate ambasadelor din Atena şi altor instituţii europene, notează maplecroft.com.

Niciuna dintre economiile occidentale majore nu se încadrează în categoria de „risc ridicat". SUA (locul 33), Franţa (locul 44) şi Marea Britanie (locul 46) sunt încadrate la categoria „risc mediu" în IRT. Canada (locul 67) şi Germania (locul 70) sunt incluse în categoria „risc scăzut".

Ocupantele primelor 10 poziţii în Indexul Riscului Terorist sunt, în ordine, următoarele: Somalia, Pakistan, Irak, Afganistan, teritoriile palestiniene, Columbia, Tailanda, Filipine, Yemen şi Rusia. Somalia, considerată de realizatorii IRT „capitala terorismului internaţional", ocupă primul loc după ce, în perioada iunie 2009 – iunie 2010, a înregistrat 556 de atacuri teroriste. Astfel, în Somalia au murit 1.437 de persoane şi au fost rănite 3.408 persoane (iunie 2009 – iunie 2010). Principala ameninţare vine, în Somalia, din partea grupării islamiste Al Shabaab.

Poziţia României în IRT nu este, deocamdată, cunoscută, întrucât nu a fost făcută publică de către Maplecroft. Societatea britanică a publicat pe site-ul propriu doar câteva informaţii generale. Indexul Riscului Terorist va fi inclus în Atlasul Riscului Politic 2011, care va fi publicat de Maplecroft în decembrie 2010.

 

Studiul care a stat la baza indexului a fost realizat în 196 de ţări ale lumii. Au fost luate în calcul frecvenţa incidentelor teroriste şi intensitatea acestor atacuri. De asemenea, IRT a fost stabilit şi în funcţie de istoria recentă, respectiv de frecvenţa atacurilor teroriste în perioada 2007-2009.

Cunoaşterea riscului terorist devine tot mai importantă pentru companiile şi investitorii care vor să dezvolte afaceri în diversele ţări ale lumii, susţine Alyson Warhurst, CEO Maplecroft. Indexul Riscului Terorist devine astfel un instrument util pentru companiile şi oamenii de afaceri care doresc să evalueze riscurile înainte de a iniţia proiecte într-o ţară sau alta.