Guatemala anulează sentinţa de 80 de ani pentru genocid a fostului său dictator

127

Condamnarea la 80 de ani de închisoare pentru genocid și crime de război a fostului dictator din Guatemala, Efrain Rios Montt, a fost anulată ieri de Curtea Constituţională din statul sud-american.

Instituţia a hotărât că procesul trebuie reluat din punctul în care era pe 19 aprilie, cand fostul lider militar a rămas pentru câteva ore fără avocatul său în tribunal, acesta fiind dat afară din sală după ce l-a acuzat pe unul dintre judecători de părtinire, potrivit BBC.

Astfel, Curtea Constituţională a anulat absolut toate procedurile desfășurate ulterior acelei date, așa că toate mărturiile, pledările și audierile de martori trebuie reluate. Decizia a venit după un recurs făcut de avocaţii lui Montt, care au susţinut că judecatorii au comis mai multe erori procedurale.

Procesul, care a început în luna martie, a fost întrerupt de întârzieri și chiar de o suspendare temporară. Fostul dictator, în varstă de 86 de ani, a fost condamnat pe 10 mai la 80 de ani de închisoare pentru ordonarea uciderii a 1.771 de sud-americani în timpul războiului civil din anii 1980.

Riot Montt a ajuns la putere în 1982 și a condus Guatemala până în 1983, o perioadă considerată una dintre cele mai violente a conflictului de 36 de ani dintre rebeli și militari. Locuitorii din Guatemala au cunoscut pacea abia în 1996, în urma unui razboi care a ucis aproximativ 200.000 de oameni, potrivit datelor ONU.

CITEȘTE ȘI: 80 de ani de închisoare pentru 200.000 de oameni ucişi