Human Rights Watch critică Ungaria pentru noile modificări aduse Constituţiei

24

Agenţia Human Rights Watch a denunţat miercuri noile modificări aduse recent Constituţiei din Ungaria, clasificând schimbările drept „esenţialmente cosmetice", informează Mediafax.

Un nou amendament adoptat săptămâna aceasta de parlamentul ungar la textul care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 a urmărit să pună capăt criticilor potrivit cărora Constituţia slăbeşte democraţia în Ungaria.

Se pare însă că acest obiectiv a rămas încă neatins. Schimbările aduse „menţin măsurile care subminează statul de drept şi slăbesc protecţia drepturilor omului", a apreciat ONG-ul american Human Rights Watch, într-un comunicat dat publicităţii miercuri la Budapesta.

La 18 aprilie 2011 a fost adoptată în Parlamentul de la Budapesta noua Constituţie a Ungariei. Textul noii constituţii a generat încă de atunci proteste, deși iniţiatorii procesului au reclamat faptul că Ungaria era singura ţară a blocului comunist care nu avea o constituţie înnoită. În presa germană, mai ales, iniţiativa legislativă a fost considerată o rușine și un scandal pentru Europa.