Colonoscopiile ar putea reduce riscul de cancer cu 40%

40

O colonoscopie la fiecare 10 ani ar putea preveni 40% din cazurile de cancer colorectal, conform unui studiu realizat în Statele Unite.

Cei care au în familie o istorie cu acest tip de cancer ar trebui să își facă analiza mai des de atât, sfătuiesc cercetătorii în studiul publicat în revista de specialitate New England Journal of Medicine.

Colonoscopia examinează întregul colon, folosind o cameră video. „Studiul nostru oferă dovezi concrete că aceasta este o tehnică eficientă în prevenirea cancerelor care apar în orice părţi ale colonului, nu doar în partea rectală", a declarat autorul studiului, Shuji Ogino, de la Havard School of Public Health.

Cercetătorii au analizat date de la 89.000 de participanţi, intervievaţi la fiecare doi ani, în perioada 1988-2008. Ei au documentat 1.815 cazuri de cancer colorectal, dintre care 474 s-au finalizat cu decese.

În urma rezultatelor, cercetătorii au estimat că dacă toţi participanţii ar fi apelat la colonoscopie, riscul total de a dezvolta cancer s-ar fi redus cu 40%, prevenind 61% dintre cazurile de cancer în partea inferioară a colonului și 22% dintre cancerele dezvoltate în partea superioară a colonului, arată AFP.