În febra prezidenţială, Obama redescoperă ce înseamnă să fii „păzitorul aproapelui tău”

24

Într-un discurs electoral ţinut vineri la Universitatea din Vermont, preşedintele Statelor Unite a făcut referire la expresia din Geneza, pentru a condamna economia „pe cont propriu", relatează un site local, Burlington Free Press.

Referinţa biblică se referă la un episod din Geneza, prima carte a Bibliei. Întâiul născut al lui Adam şi al Evei, Cain, îşi ucide fratele, pe Abel. După crimă, Dumnezeu i se arată lui Cain şi îl întreabă de Abel, moment în care Cain îi răspunde lui Dumnezeu: „Nu ştiu. Sunt eu păzitorul fratelui meu?"

Folosind această expresie din Geneza, Obama face referire la o serie de măsuri sociale şi economice altruiste care se bazează pe implementarea „regulii Buffett", după numele milionarului american Warren Buffett care s-a plâns că oamenii de afaceri plătesc taxe în valoare de 15% din profit, în timp ce impozitul ar trebui să fie 30%, informează Associated Press.

Măsurile promise de actualul preşedinte, care urmăresc să îi garanteze un nou mandat la Casa Albă, pun accentul pe "grija faţă de fratele şi de sora ta". Promisiunile lui Barack Obama includ folosirea fondurilor pentru creşterea salariilor profesorilor din şcolile private, îngheţarea dobânzilor pentru împrumuturile oferite studenţilor şi sponsorizarea cercetării în domeniul celulelor stem şi a schimbărilor climatice.  

Propunerea prezidenţială de a creşte impozitul celor care câştigă cel puţin 750.000 de euro anual (echivalentul a 1 milion de dolari) va fi supusă votului pe 16 aprilie, în Senatul american. Propunerea are şanse mici să fie votată, dar analiştii consideră că măsura este un simbol al eforturilor preşedintelui american de a se prezenta ca un campion al corectitudinii în timpul profundei crize economice.