Inspectorii ONU au predat raportul despre armele chimice în Siria

94

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon a confirmat că a primit mult așteptatul raport al inspectorilor ONU cu privire la atacul cu arme chimice de pe 21 august, din Damasc.

Secretarul a programat o întâlnire cu ușile închise pentru luni dimineaţa, în care va prezenta raportul în faţa Consiliului de Securitate, iar doi diplomaţi au declarat pentru CNN că după aceea, cel mai probabil, va fi făcut public.

În lipsa acestui raport, Consiliul de Securitate al ONU s-a găsit în imposibilitatea de a lua decizia de a interveni în Siria, la acel moment. În acest moment, marile puteri, SUA și Rusia se află în plin proces de a rezolva situaţia pe altă cale, aceea de dezarmare a Siriei de toate armele chimice, în schimbul renunţării la ideea unei intervenţii militare.

Siria a fost de acord să predea armele chimice comunităţii internaţionale, iar sâmbătă oficiali ruși și americani s-au întâlnit pentru a pune la punct următorii pași pe care trebuie să îi facă în acest sens. Planul va merge mai departe la Consiliul de Securitate al ONU, unde membrii trebuie să decidă asupra unei rezoluţii care să menţină acest proces sub control și care să stabilească sancţiuni în cazul în care Siria nu completează procesul.

Ţări din UE precum Franţa, Germania și Marea Britanie, dar și China și Iran sprijină propunerea făcută de Rusia cu privire la armele chimice și s-au oferit să ajute la distrugerea armelor, după ce vor intra în posesia comunităţii internaţionale, informează EuObserver.