Cât este de periculoasă combinaţia dintre alcool și energizante?

524

Profesorul Pete Miller, de la Universitatea Deakin din Australia, avertizează că studiile de laborator nu ar reflecta adevăratul impact negativ al combinaţiilor de alcool și energizante.

Sondaje de opinie realizate printre studenţii la mai multe universităţi din Europa și SUA au arătat că tinerii consumă des băuturi în această combinaţie. Miller spune că rolul băuturilor energizante în combinaţie cu alcoolul este prea puţin studiat, iar studiile care s-au făcut relevă doar efectele pentru doze mici de alcool combinate cu o singură băutură energizantă.

Profesorul Miller scrie în British Medical Journal că la o conferinţă recentă în Australia patru din cinci cercetători care au prezentat studii pe acest subiect primiseră sprijin financiar de la compania de băuturi energizante, Red Bull. Toţi au conchis că nu există dovezi care să arate că această combinaţie face mai mult rău decât o fac băuturile separat.

Miller spune că studiile nu iau în considerare nivelele reale ale consumului acestei combinaţii, dar că legăturile statistice dintre anumite tipuri de comportamente și cei care mixează aceste băuturi sugerează că aceștia consumă cantităţi mai mari de alcool, sunt mai agresivi și conduc sub influenţa alcoolului, citează Daily Mail.

Un studiu american publicat în revista Alcoholism: Clinical and experimental research, în anul 2010, arăta că „persoanele care au consumat în mod frecvent băuturi energizante prezintă, din punct de vedere statistic, un risc sporit de a deveni alcoolice sau de a consuma alcool în cantităţi mari." Mai mult decât atât, cercetătorii Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea din Maryland spun că ingerarea unei cantităţi mare de alcool afectează băutorul, însă cofeina din energizant maschează starea de ebrietate.