Irakienii, revoltaţi de verdictul pentru Haditha

218

Irakienii sunt revoltaţi de decizia unui tribunal militar american care a decis ieri ca sergentul Frank Wuterich să nu fie condamnat la închisoare. Procesul, în care el a pledat vinovat pentru implicarea în masacrul din 2005, s-a finalizat printr-o decădere în rang pentru uciderea a 24 de irakieni civili şi neînarmaţi în Haditha, în urmă cu 6 ani.

Verdictul vine la câteva zile după ce familiilor afectate li s-a oferit suma "jignitoare" de 2.500 de dolari pentru fiecare membru de familiei ucis, pe care irakienii au refuzat-o. Indignarea lor este cu atât mai mare cu cât supravieţuitorii atacului, printre care copii rămaşi orfani, aşteptau să se facă dreptate. În schimb, ei nu au văzut nici măcar un soldat condamnat pentru crimele comise.

"Acest tribunal este incorect, iar decizia este nedreaptă faţă de poporul irakian", a declarat Shaeed Fakhri, profesor la Babel University din Hilla. "Acest soldat trebuie executat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, irakienii nu pot decât să înţeleagă cât de ieftin este sângele nostru pentru americani", a mai spus el.

Masacrul din data de 19 noiembrie din oraşul irakian Haditha este considerat printre cele mai importante momente ale războiului. În consecinţă, verdictul pătează din nou reputaţia americanilor, după numeroasele scandaluri legate de abuzuri asupra minorilor sau a prizonierilor de război.

Surse: The Atlantic, CNN, Christian Science Monitor, USA Today