Al Qaeda continuă să fie o ameninţare pentru SUA

83

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta a declarat că grupul terorist Al Qaeda reprezintă în continuare o ameninţare pentru Statele Unite ale Americii, chiar dacă au trecut deja 9 luni după uciderea liderului său - Osama bin Laden. Afirmaţia a fost făcută într-un interviu pentru emisunea „60 minutes" (CBS) ce va fi difuzată duminica aceasta.

Întrebat de reporterul Scott Pelley dacă poate declara că gruparea teroristă a fost învinsă, Panetta – care a condus operaţiunile de prindere şi ucidere a lui Osama bin Laden, în calitate de preşedinte al CIA – a spus în numeroase rânduri că Al Qaeda contituie încă o ameninţare. "Încă există Al Qaeda şi trebuie să continuăm să facem presiuni asupra lor, oriunde s-ar afla".

O altă întrebare a fost referitoare la ţările cu care Statele Unite poartă război anti-terorism. Panetta a răspuns că sunt mai multe ţări pentru că Statele Unite urmăresc mişcările Al Qaeda oriunde s-ar afla. "În mod evident, ne confruntăm cu Al Qaeda în Pakistan, cu grupările din Yemen, Somalia, nordul Africii şi în mod evident cu toate legăturile Al Qaeda cu Afganistanul," a declarat el.

Dintre cei mai importanţi 10 lideri ai organizaţiei, numai unul singur mai este în viaţă. Ayman al-Zawahiri, care este în prezent liderul Al Qaeda. În ultimele 12 luni, 8 dintre lideri au fost omorâţi, cei mai mulţi în urma atacurilor cu rachetă, demers de război relansat după alegerea lui Barack Obama la preşedinţia Statelor Unite ale Americii.

Surse: CBS News, The Express Tribune, Fox News