Israel și Palestina: prima negociere directă după un an de evitări

72

Negociatorul din partea Israelului, Yitzhak Molcho, și omologul său palestinian, Saeb Erekat se întâlnesc astăzi în capitala Iordanului, Amman, pentru prima dată după mai mult de un an de zile. Dar nici unul dintre oficiali nu se așteaptă să ajungă la un acord.

Prioritar pentru ambele părţi este să evite acuzele la adresa partenerului de dialog dacă procesul de reconciliere nu poate fi repornit astăzi.

Iordanul găzduiește negocierile în speranţa că discuţiile ar putea aduce pacea între cele două părţi.

„Eforturile iordaniene reprezintă cele mai recente măsuri disperate pentru a salva această situaţie", a declarat Erekat la o conferinţă de presă. „Sperăm că guvernul israelian va da reciproca eforturilor iordaniene și va opri lucrările de construcţii în West Bank și va accepta soluţia conceptului de două state", a mai spus el.

Negocierile dintre Israel și Palestina au încetat în 2010 după ce Israelul a refuzat să oprească planurile de construcţie a 1600 de unităţi locative pe teritoriul pe care palestinienii îl doresc drept viitoare capitală. Israelul a spus în schimb că pacea nu ar trebui să vină cu precondiţii.

Aproape 500.000 de evrei locuiesc în construcţii pe teritoriul ocupat. Construcţiile sunt ilegale conform legii internaţionale, deși Israelul a disputat acest lucru, conform unei înţelegeri încheiată în 2004 cu G.W.Bush, pe atunci președinte al Statelor Unite.

Trimișii israelieni și palestinieni urmează să aibe şi întâlniri bilaterale cu diplomaţii Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. Acesta este condus de Tony Blair, împreună cu oficiali ai grupului diplomatic, care reprezintă Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite și Naţiunile Unite.

Cvartetul a declarat că discuţiile dintre cele două părţi trebuie să ajungă la un final până la sfârșitul lui ianuarie.

Reprezentanţii grupării islamiste palestiniene Hamas, care conduc Fâșia Gaza, au condamnat întâlnirea și se gândesc la un boicot.

„Această întâlnire va continua politica de eșec… Noi, cei din mișcarea Hammas, cerem ca autorităţile palestiniene să oprească și să boicoteze aceste tipuri de întâlniri, care sunt periculoase, din punct de vedere politic", a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Sami Abu Zuhri.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei consideră această mișcare drept „o greșeală fatală", care va împinge Palestina într-un alt joc al așteptării.

La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, critică încercările Palestinei de a încerca o împăcare cu islamiștii din Hamas, care controlează Gaza și refuză să accepte o coabitare permanentă cu Israel. Președintele Palestinian, Mahmoud Abbas, s-a împotrivit la rândul lui să recunoască Israelul ca stat.

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a fost înfiinţat în anul 2002, în Spania, pentru a media violenţele din conflictul israelo-palestinian.

Surse: BBC, AFP, Reuters