Italia și Germania, împreună către o Europă federală

273

Noul premier al Italiei, Enrico Letta, a făcut o călătorie la Berlin pentru discuţii cu Angela Merkel, la doar câteva ore după ce a fost confirmat în funcţie de către senatul italian.

Despre noul premier se spune că este orientat către soluţii de creștere economică și nu către măsuri de austeritate, pe când cancelarul german face aluzii extrem de subtile către slăbirea „din lesă" a acestor măsuri.

Cu toate astea, cei doi lideri găsesc un spaţiu comun de discuţii, care constă în devotamentul pentru proiectul european, dar și în viziunea unei Europe ca stat federal.

„În ultimii cinci ani de criză nu am găsit suficiente soluţii din cauză că nu exista destulă Europă. Acesta este obiectivul meu, și al Germaniei, pentru că ambele ţări au o vocaţie federalistă. Europa întotdeauna a avansat atunci când Italia și Germania au lucrat împreună," a declarat premierul italian, conform EuObserver.

Acest tip de discurs, despre „mai multă Europă", se pliază perfect pe discursul Angelei Merkel, care a vorbit prima despre acest concept, pe care îl susţine cu tărie. Dar în timp ce cancelarul susţine în continuare măsurile de austeritate ca principală metodă de supravieţuire în contextul crizei, premierul italian declară că „trebuie să lucrăm ca Europa să fie un generator de vești bune, de creștere".