Legea care interzice clonarea a trecut de Senat

35

Legea privind interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturile omului şi demnitatea umană a trecut ieri de votul Senatului.

Noua lege, trecută cu vot majoritar de senat, interzice clonarea umană. Un întreg set de practici intră sub incidenţa legii: implantarea embrionului uman în corpul unei femele de animal, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizarea in vitro şi creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman în exteriorul corpului unei femei pentru o perioadă mai mare de 14 zile.

Alte practici interzise sunt plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare, comerţul cu embrioni umani, precum şi comerţul cu gameţi umani, pentru obţinerea unui folos patrimonial injust.

Clonarea umană se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 7 ani. Celelalte aplicaţii ale medicinei interzise de lege se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar când în cauză sunt implicaţi şi medici şi asistenţi medicali acestora li se va interzice exercitarea profesiei respective.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut, cu putere decizională, şi de Camera Deputaţilor.