Marea Britanie mituiește victimele torturii

35

Guvernul britanic va plăti despăgubiri în valoare de milioane de lire sterline mai multor persoane care spun că au fost reţinute ilegal în centrul de detenţie de la Guantanamo Bay. Aceste persoane au declarat că suspectează trupele britanice că ar fi participat la torturarea lor.

Secretarul pentru Afaceri Externe William Hague a negat faptul că banii oferiţi ca despăgubire sunt o recunoaştere a implicării serviciilor de securitate în torturarea prizonierilor.

Coaliţia de guvernare din MB a recunoscut anterior că doreşte să evite un proces public de amploare, care ar aduce serviciile de securitate britanice în centrul atenţiei. Premierul David Cameron s-a oferit să iniţieze discuţii cu bărbaţii care au fost torturaţi, pentru a ajunge la o înţelegere. Detaliile înţelegerii care a fost negociată în ultimele săptămâni vor rămâne strict confidenţiale, conform The Independent.

Reprezentanţii MI6 şi MI5 au declarat că înţelegerea va ajuta ambele agenţii să se concentreze asupra protejării securităţii naţionale.

Toţi bărbaţii care vor primi despăgubiri sunt fie cetăţeni britanici, fie rezidenţi în Marea Britanie, notează BBC.